PRESUDA

Samo Ljiljana Lovrić može potpisati liste HSS-NHI

hss
Zvonimir Ćorić
03.07.2010.
u 11:47

Tek je tri dana ostalo do predaje stranačkih lista za izbore. No, zbog proceduralnih propusta sa Statutom K. Zubak i A. Čolak izgubili pravni spor

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je da je Ljiljana Lovrić predsjednica HSS-NHI-ja, čime su praktično osporene odluke Predsjedništva i Glavnog odbora ove stranke koji su predsjednicu najprije smijenili, a zatim i izbacili iz stranke. Ove odluke su u cijelosti stavljene izvan snage. Budući da je do prijave stranačkih lista za izbore ostalo svega tri dana, isključivo predsjednica stranke Lj. Lovrić može potpisati ove liste i predati ih Izbornom povjerenstvu.

Izmijenili odluke

Zbog proceduralnih krivih poteza skupina u stranci, predvođena predsjednikom Glavnom odbora HSS-NHI-ja Krešimirom Zubakom i Čolakom na taj je način počinila fatalne pogreške pa se pokušaj smjene Lj. Lovrić pokazao uzaludnim. Naime, najprije su 21. lipnja Sudu u Sarajevu dostavili zahtjev za brisanje predsjednice Lovrić iz sudskog registra kao ovlaštene osobe.

Tome se tri dana kasnije usprotivila aktualna predsjednica HSS-NHI-ja, a kada su glavni akteri pokušaja smjene shvatili da im sud neće prihvatiti nestatutarne odluke, onda su također i sami odustali od razrješenja Ljiljane Lovrić. Budući da nisu zasjedala ‘središnja stranačka tijela’, nije jasno tko je mogao naglo poništiti ranije odluku da je sada Lovrić i dalje član stranke, i k tomu opet predsjednica. Sve to svjedoči da je tek skupina članova HSS-NHI-ja donijela odluke svojevoljno ih povukla te onda promijenila i sadržaj i smisao svih odluka Predsjedništva HSS-NHI-ja i Središnjeg odbora.

Sukob zbog lista

Jedino što je, prema odluci Općinskog suda koju je potpisala sutkinja Subhija Hodžić, uspjela napraviti skupina okupljena oko Zubaka je upisati Antu Čolaka za zamjenika predsjednika stranke.

Predsjednica HSS-NHI-ja izrazila je zadovoljstvo pravnom pobjedom jer je, tvrdi, ‘potvrda istine i pravne države’. Najavila je žalbu na odluku o upisu Čolaka za zamjenika predsjednika stranke jer procedura nije provedena po Statutu. No, čak i da to ospori Županijski sud u Sarajevu, isključivo LJ. Lovrić, sukladno odredbama Izbornog zakona, a ne zamjenik Čolak, može potpisati liste za izbore, zbog čega je u biti i izbio rat unutar stranke. Zubak i Čolak su optužili predsjednicu Lovrić da je radila u interesu HDZ-a BiH, dok je posve jasno po izjavama predsjednika HDZ-a 1990 Ljubića i HSP-a Jurišića o potpori njihovu predsjedničkom kandidatu da su Zubak i Čolak poteze vukli u dogovoru s ovim strankama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?