Croatia summit

SAD i EU podupiru promjene

Summit
08.07.2012.
u 10:37

Bevanda rekao pomoćniku državne tajnice SAD-a Gordonu kako promjena vlasti predstavlja izlazak iz krize u BiH

Sedmi Croatia summit u Dubrovniku, na kojemu je najveća medijska pozornost bila usmjerena na susret bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i kosovskog premijera Hashima Thaqia, donio je više značajnih susreta među kojima je bio razgovor predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande s pomoćnikom američke državne tajnice za Europska i euroazijska pitanja Philipom Gordonom i hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Bevanda je u izjavi za Večernji list istaknuo kako se Gordon zanimao za procjene oko vremenskog okvira za promjenu vlasti u BiH koja je u tijeku pri čemu je ocijenio da je taj proces stvar političara iz BiH.

Značajna poruka

“Oni su se zanimali za vremenski okvir, hoće li to predugo trajati i može li sve rezultirati krizom. Ja sam rekao kako se ne radi o krizi, nego o početku završetka krize. Ponudio sam dovoljno uvjerljive argumente da je kriza nastala zbog gaženja zakona i ustava u kojoj je ulogu imao i visoki predstavnik. Tek sada se počinjemo ponašati i vraćati u okvire ustava i zakona”, rekao je Bevanda. Na upit pomoćnika američke državne tajnice o položaju Hrvata u BiH, Bevanda je rekao kako su ‘najzainteresiraniji da se sve vrati u okvire ustava i zakona’.

“Očekujemo u tome smislu da se provede presuda iz Strasbourga a Hrvati predstavljaju iznimno konstruktivan faktor”, dodao je predsjedatelj Vijeća ministara koji je u razgovoru s premijerom Milanovićem najviše vremena potrošio oko skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 
“Najviše smo razgovarali što treba BiH poduzeti do ulaska Hrvatske u EU. Dobili smo punu potporu i otvorenost oko ustupanja dokumenata, prijevoda pravne stečevine, ali i konkretnih stvari kako pomoći gospodarstvu BiH u pogledu akreditaciji roba. Mi ćemo sutra graniti s Europskom unijom i moramo biti spremni na takav odnos”, rekao je Bevanda. Razgovaralo se i o zajedničkoj investiciji vrijednoj 200 milijuna eura oko izgradnji hidroelektrane u Dubrovniku kao projektu Hrvatske i Republike Srpske te nekoliko otvorenih pitanja od prolaza kroz Neum i statusa luke Ploče te izgradnji mosta kod Gradiške. Premijer Bevanda je uz ostale imao i susret s irskom ministricom za europske poslove Lucindom Leighton koja je pohvalila napore Vijeća ministara oko provedbe reformskih procesa.

Uz kisele osmjehe, ali ipak uz osmijehe i snažan stisak ruke u Dubrovniku su se jučer na završetku Croatia Summita kratko susreli Boris Tadić i Hashim Thaqi.

‘Kiseli osmjesi’

Bivši predsjednik Srbije uporno je izbjegavao susret s premijerom Kosova na ovakvim diplomatskim
skupovima, ali na poticaj američke diplomacije ipak se jučer pojavio u
Dubrovniku. No, kosovski premijer Thaqi nije bio oduševljen idejom jer je Tadićevu gestu smatrao zakašnjelom, pa je, unatoč savjetima
Amerikanaca, odustao od ideje da se njih dvojica susretnu nasamo,
izvan dvorane u kojoj se održavao summit. U pozadini sedmog
regionalnog skupa u organizaciji hrvatske diplomacije jučer se tako
događala prava diplomatska ofenziva kojoj je cilj bio da se, u tjednu
kad je Kosovo dobilo odluku međunarodne zajednice o završetku
nadzirane neovisnosti, dogodi simboličan susret kosovskog premijera i
predsjednika Srbije, pa makar i bivšeg.
- Taj susret nije u mom planu - rekao je za Večernji list premijer
Thaqi u kratkom razgovoru koji smo vodili dok se Boris Tadić na terasi
na vrhu hotela Dubrovnik Palace kuhao od vrućine, ali i od čekanja u
neizvjesnosti hoće li Thaqi biti raspoložen da ga vidi. Ali ofenziva američke diplomacije da se to rukovanje dogodi bila je
presnažna. Hrvatska je tu odigrala prilično ugodnu ulogu dobrog domaćina,
kojemu je drago da, dok ulazi u EU, može pomoći susjedima iz regije da
se stvore uvjeti za njihov napredak prema EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?