obrambeni sustav

SAD će u Japanu postaviti i drugi radar za obranu od Sj. Koreje

Satoshi Morimoto, leon panetta
Reuters/PIXSELL
17.09.2012.
u 08:17

Dužnosnici su posebno naglašavali kako će sustav služiti za obranu od Sjeverne Koreje, a ne od Kine, s kojom je Japan u sukobu zbog otoka na Pacifiku

Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je danas kako su SAD i Japan dogovorili postavljanje drugog obrambenog sustava u Japanu s ciljem zaštite te zemlje od raketnog napada iz Sjeverne Koreje, prenosi AP. Točna lokacija radara zasad nije poznata, otkriveno je tek da će biti postavljen na jugu zemlje, ali ne u Okinawi.

SAD već ima slične sustave na brodovima u regiji, a novi će sustav omogućiti američkim vojnim brodovima da uplove i pokriju druga područja regije. Panetta, koji se u Tokiju sastao s japanskim ministrom obrane Satoshijem Morimotom, naglasio je da će novi sustav pomoći i u obrani SAD-a od potencijalnog napada iz Sjeverne Koreje. Naime, ta je država već testirala dugodometne rakete koje su uspješno prešle japanski teritorij, a Amerikanci se boje da bi mogli dosegnuti i SAD.

Dužnosnici su posebno naglašavali kako će sustav služiti za obranu od Sjeverne Koreje, a ne od Kine, s kojom je Japan u sukobu zbog otoka na Pacifiku. Panetta je rekao kako će razgovarati s kineskim vođama kako bi ih uvjerio kako je sustav namijenjen obrani SAD-a i regije od Sjeverne Koreje.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?