Projektil sa Šalate

Sa 251 km/h Karlović je tek treći najbrži u svijetu sporta

\'05.03.2011., Zagreb - Dom sportova, prvo kolo ITF Davis cupa, Hrvatska - Njemacka. Utakmica parova, Ivan Dodig, Ivo Karlovic - Christpher Kas, Philipp Petzschner.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL\'
Marko Lukunic/PIXSELL
07.03.2011.
u 12:21

Dosad su najbrže letjele badmintonska (332 km/h) te loptica za golf (328 km/h).

Kralj asova Ivo Karlović od jučer i službeno najbrže "poteže" teniski reket! Međunarodna teniska federacija potvrdila je kako je loptica Diva sa Šalate u meču parova protiv njemačkog dvojca Petzschner/Kas zaista letjela 251 kilometar na sat! Time je hrvatski tenisač srušio rekord koji je 2004. godine, također u Davisovu kupu, postavio Amerikanac Andy Roddick (249,5 km/h).

I Lacković blizu rekorda

– Vidio sam da je mjerač pokazao 251 kilometar na sat i nisam mogao vjerovati! To bi bio svjetski rekord, zar ne? – zapitao se nakon meča Karlović i skromno dodao:

– Nije loše, valjda će mi ga priznati. Ma, znao sam, zagrijao sam ruku baš za taj četvrti set.

Tako je tenis dobio novog najbržeg udarača, no Karlovićeva bomba od 251 km/h nije ni blizu najbržem udarcu u svijetu sporta.

Apsolutni je rekorder kineski badmintonaš Fu Haifeng koji je badmintonsku lopticu napucao brzinom od 332 kilometra na sat! Malo je sporiji kanadski golfer Jason Zuback. Njegova loptica za golf letjela je 328 km/h. I tek nakon ta dva sporta dolazi tenis i naš Ivo Karlović.

Izvjesni Ronny Heberson drži svjetski rekord u jačini udarca u nogometu. On je u dresu portugalskog Sportinga jedan slobodnjak "opalio" 212 kilometara na sat. Zanimljivo, najjači udarac u hokeju (Chara, 170,42 km/h) nije mnogo brži od najjačeg izbačaja u bejzbolu (Chapman, 168,98 km/h).

Rukometni je rekorder Karol Bielecki, kojemu su na Olimpijskim igrama u Pekingu izmjerili udarac od 140 km/h, a tek je neznatno slabiji naš Blaženko Lacković sa 135 km/h.

Bruce Lee tukao 181 km/h

Oko tih brzina vrti se i najjači šut u odbojci, a rekord drži Bugarin Matej Kaziiski (141,6 km/h).

A znate kolikom je brzinom Bruce Lee udarao svoje suparnike? Najnovijim tehnologijama izmjereno je da je negativce mlatio s nevjerojatnih 181,5 kilometara na sat. Pitate se gdje je u cijeloj toj priči Chuck Norris? Nije još izumljen stroj koji bi izmjerio njegovu brzinu...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije