AKCIJA SIPA-e

S uhićenjima još nije gotovo, SIPA nastavlja s radom

SIPA
30.04.2013.
u 22:37

Širi se istraga u “slučaju Budimir” – radi se na novim saslušanjima, otkrivaju se novi dokazi

SIPA je nakon ispitivanja pustila Adija Karića koji je, navodno, jedan od svjedoka u istrazi koja se vodi protiv predsjednika FBiH Živka Budimira i drugih osoba umiješanih u uzimanje mita za pomilovanja osuđenika.

Rezultati istrage


Karić je, prema rezultatima istrage, jedan od osuđenika koji je preko posrednika platio 5000 KM za pomilovanje. Navodno je to u svom iskazu potvrdio i osumnjičeni Ivan Jurčević kazavši da je 29. ožujka 2013. razgovarao s jednim od osumnjičenih – Saudom Kulaosmanom i da mu je on rekao da je - “Adi završen i da je Živko trebao završiti to za Adija”. Karić je, međutim, u medijskim istupima neposredno pred privođenje tvrdio da je zahtjev za pomilovanje predao “regularnim putom” i da nikome nije dao novac za pomilovanje. Karićevo privođenje, sasvim izvjesno, neće biti zadnje u okviru akcije “Patriot”, kojom je razotkrivena dobro organizirana skupina osoba koje su “prodavale” pomilovanja koja je potpisivao Budimir kao predsjednik FBiH. Tužiteljstvo istražuje još neke osobe za koje se vjeruje da su sudjelovale u ovom kaznenom djelu pa će prije podizanja optužnice biti i novih uhićenja. U ovom predmetu je izuzeta i ogromna količina dokumentacije, a njoj je zadnjih dana pridodana i dokumentacija iz tijela računovodstva FBiH. Pretpostavlja se da je to povezano s Budimirovim tvrdnjama da je novac koji je pronađen u njegovoj torbici u vrijeme uhićenja pozajmica iz blagajne koju “nije stigao vratiti”, a ne mito koje je primio za još jedno pomilovanje osuđenika. Budimirov odvjetnik tvrdi kako je taj novac podignut zbog navodno planiranog putovanja predsjednika FBiH u Libiju.

Međutim, uvidom u službenu dokumentaciju to se vrlo lako može provjeriti. Objavljeno je i da će predmet “Budimir i drugi” u ovoj fazi preuzeti sutkinja Mediha Pašić. Njoj je taj predmet dodijeljen po sustavu automatske alokacije, i to je dio uobičajene procedure na Sudu BiH.

Određivanje pritvora

Branko Perić, sudac koji je donio rješenje o određivanju pritvora za Budimira, postupao je kao dežurni sudac koji se zatekao na dužnosti kada se trebalo odlučiti o pritvoru za Budimira i druge osumnjičenike. On više nije uključen u ovaj predmet. Mediha Pašić je za državnu sutkinju imenovana u prosincu 2012., a dužnost je s troje drugih novoimenovanih sudaca preuzela 1. veljače ove godine. Riječ je o pravnici s dugogodišnjim iskustvom. Prije imenovanja u Sud BiH, Pašić je radila u Općinskom sudu Sarajevo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?