Revizija

S fakultetskom diplomom u Cestama rade kao srednjoškolci

Ceste održavaju prometnice na većinskom hrvatskom području
Zoran Krešić
05.07.2011.
u 10:59

74 zaposlenika obavljaju poslove za koje nemaju stručnu spremu, a 56 obavljaju potplaćene poslove

Dioničko društvo Ceste Mostar dobilo je mišljenje s rezervom federalnih revizora budući da je utvrđeno da nabave roba nisu obavljanje sukladno zahtjevima zakona, nije usklađen temeljni kapital poduzeća, a zapošljavale su se osobe iako to nije bilo predviđeno sistematizacijom.

 

Nisu uskladili kapital

 

- Društvu je po odluci Vlade FBiH prenesena oprema, za poboljšanje održavanja cesta - grant Vlade Japana u iznosu od 10 milijuna KM, na ime povećanja sudjelovanja državnog kapitala. Međutim, odluku Vlade FBiH tijela upravljanja društva nisu provela, što je imalo za posljedicu da je temeljni kapital na dan 31. prosinca 2010. manje iskazan za navedeni iznos, a obveze precijenjene za 8,1 milijun i financijski rezultat za 2,0 milijuna”, navodi se u revizijskom izvješću.

 

Naveli su da društvo nije vršilo izmjene i dopune ranije usvojenog pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, kojim za pojedina radna mjesta nije utvrđen točan broj izvršitelja. Određeni broj zaposlenika nema određenu stručnu spremu koja se predviđa pravilnikom. Tako 74 zaposlenika obavljaju poslove za koje je predviđena stručna sprema veća za stupanj, a ponekad i dva stupnja obrazovanja. Primjerice, polukvalificirani zaposlenik radi na poslovima administrator blagajnik, a za to radno mjesto je predviđena srednja stručna sprema, ili zaposlenik sa srednjom školom radi na poslovima visoke školske spreme.

 

Obrnuta situacija

 

S druge strane, 56 zaposlenika radi na poslovima stručne spreme koja je za stupanj niža od stupnja obrazovanja koji zaposlenici posjeduju. Primjerice, djelatnik sa srednjom školom radi na poslovima cestar 2 - za što je predviđeno polukvalificirani radnik ili pak zaposlenik s visokom školskom spremom radi na poslovima voditelj operative održavanja, za što je predviđena srednja škola ili visokokvalificirani stupanj. No, istodobno, zaposlenicima se plaća obračunava po koeficijentu radnog mjesta na koje su raspoređeni, a ne po završenom stupnju školovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?