Incident

Ruski ekstremisti protiv filma A. Jolie

Angelina Jolie
Reuters
02.04.2012.
u 14:23

Aktivisti desne organizacije uletjeli su na projekciju filma i poručili da su usta redateljice umrljana “krvlju nevinih Srba”

Ni pola godine nakon premijere filma “U zemlji krvi i meda” strasti se ne stišavaju. Najnoviji incident dogodio se tijekom projekcije u moskovskom kinu Rolan, kad je nekoliko aktivista ekstremno desne političke organizacije “Ruski obraz” uletjelo u dvoranu s transparentom na kojem je pisalo “Ubijate Srbe? Ne, ne želimo to slušati”. Transparent je bio ukrašen portretom redateljice Jolie, čija su usta umrljana “krvlju nevinih”.

Ovaj iskaz ultranacionalističke solidarnosti sa srpskim radikalima prošao je uz uzvikivanje parola poput “Srbi – braća” i “Bosna – srpska zemlja”.

Srbijanski mediji pišu da je projekcija na koju su upali ekstremisti bila vrlo slabo posjećena – film je gledalo tek 13 ljudi. Na subotnjoj premijeri u istom kinu navodno se okupilo samo 15 ljudi.

Podsjetimo, premijera u Beogradu također je bila iznimno slabo posjećena, no “U zemlji krvi i meda” na kraju je prošao s prilično dobrom ukupnom gledanošću u Srbiji, u kojoj se pojedinci i dalje ne žele suočiti s krvničkom ulogom srpske vojske i paravojnih organizacija tijekom rata u BiH, nego se za podršku obraćaju ruskim radikalima.

Iako je Angelina Jolie u nekoliko navrata pokušavala naglasiti da njen film nije antisrpski, već se radi o univerzalnoj priči o ljubavi i mržnji tijekom stravičnog rata, gledatelji u bivšoj Jugoslaviji snažno su se podijelili oko političke poruke koju su čitali iz njena filma. Velik dio bosansko-hercegovačke i hrvatske publike hvalio je film kao točan prikaz ratnih zvjerstava, dok su Srbi otvoreno poručili redateljici da u Beogradu nije dobrodošla. A čini se da dio Rusa dijeli njihovo stajalište.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

TO
tomaivan
11:38 03.04.2012.

nas i rusa trista miliona , ;-)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?