ISTRAŽIVANJE

Ruska kompanija želi tražiti naftu u FBiH, nude i projekt i novac

nafta
Arhiva VL
01.03.2011.
u 09:04

Ponudili su dvije varijante za istraživanje - minimalna 13, a maksimalna 47 milijuna maraka, dok bi se kapitalne investicije kretale od 63 do 315 mil. KM

Nakon Republike Srpske, Naftna industrija Srbije i Njeftegazinkor, tvrtka kći ruske kompanije Zarubežnjeft, iskazali su zanimanje za geološka istraživanja naftnih područja i na prostoru Federacije BiH.

Dvije varijante

Kako prenose srbijanski mediji, tamošnja naftna industrija uz pomoć ruskih stručnjaka napravila je i prezentirala preliminarni program investicija u dvjema varijantama. Prema minimalnoj varijanti, geološka istraživanja potencijalnih naftnih polja u Federaciji BiH stajala bi 13, a po maksimalnoj 47 milijuna dolara, dok bi se kapitalne investicije kretale od 63 do 315 milijuna KM, ovisno o rezultatima istraživanja i ostvarene proizvodnje. Projekt bi bio realiziran po principu „drvo riješenja“, što znači da će realizacija sljedeće faze projekta zavisiti od rezultata prethodne. Ruske i srpske naftne kompanije nisu jedine pokazale zanimanje za istraživanje naftnih polja u FBiH. Spomenimo da je na Energoinvestov međunarodni javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH, koji je raspisan prije dvije godine, stiglo pet ponuda.

Zanimaju se i Kanađani

Pristigle su ponude od tvrtki Transglobal Petroleum iz Hustona (Texas, SAD), Seed Rock ispred Longwiew Capital Partners (Kanada), Delta Hydrocarbons (Nizozemska) i MOL (Mađarska) i INA (Hrvatska). menadžment kanadske grupacije Longwiew Capital Partners, čak je obišao institucije vlasti u FBiH. Čelnici kanadske tvrtke tada su u razgovoru za Večernji list kazali da su u završetak istraživanja nafte spremni uložiti oko 100 milijuna američkih dolara. Ponuda Transglobal Petroleuma nudi istraživanja na području Tuzle i sjeveroistočne BiH vrijedna 80 milijuna dolara i dodatnih 95 milijuna za istraživanja u regiji Dinarida (Hercegovina). Teksašani nude i izgradnju rafinerije u BiH vrijedne 600 milijuna američkih dolara, kapaciteta 50.000 barela nafte dnevno. Međutim, cijeli postupak miruje zbog komplikacija oko zakonskih nadležnosti glede koncesije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?