buđenje iz sna

Rusija se sa 68 milijardi dolara u velikom stilu vraća u svemir

dmitrij medvedev
Reuters/PIXSELL
03.01.2013.
u 08:42

Rusija je zemlja koja je 1957. lansirala prvi umjetni satelit i 1961. poslala prvoga čovjeka u svemir. Posljednjih godina stagnira, a to je sada shvatio i Medvedev

Kina je prošle godine u svemir poslala prvu ženu, a nove ambiciozne misije najavljene su za ovu i nadolazeće godine. U istraživanje izvanzemaljskih prostora kreće i Indija, SAD je stalno prisutan, no gdje je u toj priči Rusija? Zemlja koja je 1957. lansirala prvi umjetni satelit Sputnjik 1 te u svemir 1961. poslala prvoga čovjeka, sada želi vratiti staru slavu povećanjem proračunskih sredstava za svemirski program. Premijer Dmitrij Medvedev odobrio je 2,1 bilijuna rubalja (68,71 milijarda dolara) za razvoj svemirske industrije od 2013. do 2020. godine.

Propale misije

– Program će našoj zemlji omogućiti sudjelovanje u budućim projektima poput razvoja Međunarodne svemirske postaje (ISS), proučavanja Mjeseca, Marsa i ostalih objekata u Sunčevu sustavu – rekao je Medvedev. I ruski premijer svjestan je da njegova zemlja stagnira u nečemu gdje su nekad bili vodeći. Proteklih godina u sklopu ruskog svemirskog programa u svemir nije poletio ni jedan čovjek, a sve se svelo tek na lansiranje satelita. Bilo je samo problema i propalih misija. Kvar na raketi Proton lansiranoj u kolovozu Rusiji i Indoneziji, koja je u projektu surađivala, donio je milijunsku štetu. Sličan problem dogodio se i nešto prije kada je propalo lansiranje komunikacijskog satelita što je Rusiju stajalo 265 milijuna dolara. Zbog svih tih problema Medvedev je često kritizirao svemirsku industriju uz poruku da njeni gafovi Rusiju stoje ugleda i novca. Za stagnaciju u razvoju najviše se krive nedostatna proračunska sredstva kao i odljev mozgova. U protekle dvije godine Rusija je u proračunu za svemirski program osigurala 100 milijardi rubalja što je višestruko manje od novoodobrenog iznosa za koji Medvedev tvrdi da će ga dio osigurati i sponzori.

Pomažu NASA-i

Pred Rusijom je i dodatna odgovornost jer se od umirovljenja space shuttleova američka svemirska agencija NASA oslanja na ruske letjelice koje sada do Međunarodne svemirske postaje prevoze i američke astronaute. Svako njihovo putovanje stoji 60 milijuna dolara, a suradnja s Rusijom trajat će do 2017. godine.

>>Kazahstan će Rusiji otkazati najam Bajkonura

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?