trijumfalna misija

Rusija noćas kreće na Fobos, Marsov veliki mjesec

Mars
REUTERS
08.11.2011.
u 12:29

Sonda Fobos-Grunt bit će raketom Zenit-2SB lansirana u 00.16 sati po lokalnom vremenu s bajkonurskog kozmodroma u Kazahstanu

Istraživanje Fobosa, zagonetnog Marsova mjeseca, mogla bi biti prva uspješna međuplanetarna misija ruskog svemirskog projekta nakon pada Sovjetskog Saveza. Naime, Rusija će u srijedu lansirati sondu koja bi trebala prikupiti uzorke s Fobosa. U suradnji s Kinom dogovoreno je da će sonda u Marsovu orbitu odaslati kineski satelit Yinghuo-1 kojim će Peking promatrati Crveni planet.

Sonda Fobos-Grunt bit će raketom Zenit-2SB lansirana, javlja DailyGalaxy, u 00.16 sati po lokalnom vremenu s bajkonurskog kozmodroma u Kazahstanu.

Rusija se nada da će ova misija značiti trijumfalni povratak međuplanetarnom istraživanju. Lansiranje sonde događa se u trenucima dok svijet ponovno pokazuje zanimanje za slanje čovjeka na Mars. Prošlog tjedna šestorica astronauta završila su s eksperimentom koji je trajao točno 520 dana, a kojim je Moskva pokušala testirati psihološke i fiziološke utjecaje na čovjeka puta na Mars i natrag.

Glavni cilj misije Fobos-Grunt jest donijeti uzorke tla s Marsova većeg mjeseca. Ako sve bude išlo po planu, Fobos-Grunt bi u ožujku iduće godine trebao stići na Mars, a 2013. godine trebao bi odaslati sondu na Marsov mjesec i prikupiti uzorke te se 2014. vratiti na Zemlju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

BA
barbaizamerike
06:21 09.11.2011.

evo cujem da se raketa vec vratila jer je neki mehanicar zaboravio izici iz nje prije lansiranja

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?