Izbjegli porez

Rusi novac sa Cipra mjesecima prije kraha prebacili u SAD

Cipar
Reuters/PIXSELL
29.03.2013.
u 08:44

Prema tvrdnjama investicijskih bankara, odvjetnika i financijskih savjetnika tijekom posljednjih šest mjeseci do godine dana, velike svote ruskog novca su investirane u stanove i druge nekretnine u New Yorku.

Ruski oligarsi su mjesecima prije kraha na Cipru, i uvođenja 40 posto poreza na štedne uloge iznad 100 tisuća eura, svoj kapital počeli izvlačiti iz te države te ga prebacivati u SAD tako što su kupovali nekretnine, uglavnom u New Yorku i Miamiju, piše IBTimes.

Kako se Cipar približavao prijelomnoj točci i dogovoru o "paketu pomoći" s međunarodnim kreditorima tako su ruski bogataši, čiji depoziti su činili oko 30 posto vrijednosti svih u ciparskim bankama, prebacivali taj novac iz malene otočne države. Ciparski ministar financija Michael Sarris potvrdio je da su banke zabilježile "ozbiljan odljev" kapitala tjednima prije kraha.

U stanove i druge nekretnine investirane velike količine ruskog novca

Prema tvrdnjama investicijskih bankara, odvjetnika i financijskih savjetnika tijekom posljednjih šest mjeseci do godine dana, velike svote ruskog novca su investirane u stanove i druge nekretnine u New Yorku.

- Mnogi naši klijenti su pozorno pratili tu situaciju - kazao je New York Timesu odvjetnik koji se bavi i nekretninama i savjetuje bogate Ruse, Ed Mermelstein. - Cipar je počeo razgovore o tome što namjerava i to se odvija otprilike pola godine - dodao je Mermelstein. Sa rekordno niskim kamatama, investicije u komercijalne nekretnine, trgovačke centre, hotele i stanove se trenutno investitorima više isplate od štednje.

Mermelstein kaže da se u posljednje vrijeme povećao broj investicija koje iznose od 5 do 25 milijuna dolara. No, pratiti ruski novac izrazito je teško. Ciparska središnja banka izračunala je da u toj državi nije bilo više od 10 milijardi eura ruskih depozita, dok agencija za kreditne rejtinge Moody's tvrdi da ruska poduzeća sama vjerojatno imaju oko 19 milijardi eura u bankama.

>>Invazija: Ciprani prazne banke, dnevno mogu podići do 300 eura

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije