Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Rok od 30 dana za raskid ugovora, ali ga kupci u FBiH ne poštuju

Parlamentarna inicijativa za raskid problematičnih privatizacijskih ugovora
23. prosinca 2011. u 10:02 0 komentara 74 prikaza
EU ugovor (1)
Foto: Vijeće EU

Zbog sve većih problema u privatiziranim poduzećima u Parlamentu BiH se pojavio zahtjev da se pokrenu ekspresni raskidi svih privatizacijskih ugovora kod kojih kupci ne izvršavaju preuzete obveze te da sudovi u roku od 30 dana rješavaju ovakve slučajeve.

Obveze doprinosa

Zastupnik SDA Zijad Jagodić, službeno je pokrenuo inicijativu o kojoj se mjerodavne institucije na svim razinama tek trebaju izjasniti. Ona je prvenstveno usmjerena prema agencijama za privatizaciju. - Nadležne agencije za privatizaciju za sve tvrtke koje su odlukama entitetskih i županijskih vlada privatizirane, a u kojima se ne izvršavaju obveze uplate doprinosa, poreza, osobnih dohodaka, kao i ulaganja na koja su kupci pristali, trebaju odmah pokrenuti postupak za raskid ugovora pred nadležnim sudovima, a da sudovi takve predmete uzmu u razmatranje po hitnom postupku, u roku od 30 dana kako bi se spriječilo dalje uništavanje tih kompanija, ističe Jagodić.

Da ova inicijativa nije bez utemeljenja, najbolje svjedoči podatak da je do kraja prošle godine na prostoru Federacije BiH u samo oko 100 predmeta pokrenut raskid ili je već raskinut ugovor o privatizaciji poduzeća. Od ukupno 609 ugovora koja se odnose na poduzeća kod 43 ili 7,06 posto ugovora su pokrenuti postupci za raskid, a u nadležnosti Agencija za privatizaciju u FBiH od 19 ugovora kod četiri ugovora pokrenute su aktivnosti za raskid od strane Agencije za privatizaciju u FBiH zbog neizvršenja obveza kupaca iz kupoprodajnih ugovora. Najviše pokrenutih raskida ugovora je u Sarajevskoj i Unsko-sanskoj županiji. Među 609 privatizacijskih ugovora u Federaciji, 56 ili 9,20 posto ugovora je već raskinuto, a u nadležnosti Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH od 19 ugovora dva su ugovora sporazumno raskinuta.

Sudski procesi

Prema broju već raskinutih ugovora prednjači Zeničko-dobojska županija, dok u SBŽ-u i Posavskoj županiji nema niti jednog raskinutog privatizacijskog ugovora. Mjerodavne institucije se teško odlučuju na pokretanje procedure za raskid privatizacijskog ugovora, iako su kršenja ugovora od strane kupaca itekako prisutna. No, i kada se pokrenu sudsku procesi, oni traju prilično dugo, što za posljedicu ima enormno smanjenje vrijednosti kapitala u poduzećima, otuđenja imovine i povećanje obveza po raznim osnovama. U nekim županijama parlamenti su čak preporučili sudskim organima da ovim tužbama daju prioritet.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.