Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Roditelji ocjene mogu vidjeti u kući, a lozinku imaju djeca

Elektroničkom imeniku može se pristupiti s mobitela, kompjutora, tableta, a ocjene postoje i na papiru
19. siječnja 2012. u 08:00 0 komentara 9 prikaza
niko tomljanović
Foto: \'Borna Filić/PIXSELL\'

– Papir s lozinkom dobio sam na početku školske godine i sve dosad bio je beskoristan, ali danas s njim mogu pogledati svoje ocjene i sve bilješke profesora – komentirao je Niko Tomljanović, koji je jučer s roditeljima Rinom i Tanjom putem "tableta" proučavao sve što se nalazi u njegovu školskom imeniku. Vlasnik lozinke je Niko, a roditelji imaju pristup samo ako im je on ustupi.

Produbljuju povjerenje

– Mogli smo napraviti tako da roditelji sami ulaze i gledaju imenik svog djeteta, ali mislimo da to ne bi bilo fer. Ovako je bolje, dali smo mogućnost djetetu da se pohvali dobrim ocjenama ali i da preuzme taj teret da roditelje obavijesti o lošima. Na taj način produbljuje se povjerenje između djece i roditelja – objašnjava prof. Veronika Javor, ravnateljica zagrebačke Petnaeste gimnazije čiji su učenici prvi dobili elektroničke imenike.

– Riječ je o tri prva razreda, a, b i c, a od polugodišta uključili smo i d razred. Oni imaju elektroničke dnevnike, u njih im se upisuju ocjene, bilješke i primjedbe. Sve to jednom tjedno otisnemo tako da imamo i na papiru – kaže prof. Javor. Jučer je prvi put roditeljima omogućeno da internetom vide ocjene u imeniku djeteta.

– Niko je do sada bio superodlikaš, sad je između vrlo dobrog i odličnog učenika. Sasvim je u redu da je lozinka kod njega – kaže Nikina mama Tanja.

Pomoć roditeljima

– Potpuno mi je svejedno jer znaju sve moje ocjene – dodaje Niko, a bratov elektronički imenik bio je zanimljiv i mlađoj sestri šestašici. – Naš je sin korektan i znamo što mu se u školi događa tako da nam elektronički imenik nije velika prednost, ali sigurno ima roditelja kojima će pomoći da imaju uvid u stanje ocjena svog djeteta – zaključuju Tomljanovići.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Dolazak u školu ipak je obvezan

Dolazak u školu ipak je obvezan

Softver za elektronički imenik izradio je Carnet, a eksperimentalno ga je uvela zagrebačka Petnaesta gimnazija. – Odlučili smo eksperimentalno krenuti ove školske godine, i dalje surađujemo s Carnetom koji softver stalno poboljšava i dorađuje – objašnjava ravnateljica XV. gimnazije Veronika Javor. Od roditelja se očekuje da unatoč elektroničkom imeniku i dalje redovito dolaze na informacije i uživo provjere kako im dijete napreduje.

– Ima roditelja koji zbog posla i brojnih obveza ne stignu redovito dolaziti na informacije pa će s elektroničkim imenikom ipak biti u tijeku sa svime što se događa – kaže prof. Javor.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.