nizozemska - slovačka 2:1

Robben jednim udarcem ubio dvije muhe

Nizozemska (1)
Foto: Pixsell
1/25
28.06.2010.
u 18:02

Nizozemska je u osmini finala SP-a pobijedila Slovačku 2:1 (Robben 18', Sneijder 84'/ Vittek' 90+ 11m) i čeka pobjednika susreta Brazila i Čilea.

Nizozemska se elegantno ušetala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, iako to ne sugerira 2:1 pobjeda nad Slovačkom u osmini finala. Nastavljen je tako nizozemski niz od čak 23 utakmice bez poraza u međunarodnom nogometu. Prvi je put na Svjetskom prvenstvu u JAR-u Arjen Robben igrao u udarnoj postavi nizozemske reprezentacije. Slovaci nisu imali sreće.

Jer Oranje je baš Robbenovim pogotkom povelo u 18. minuti susreta. Sneijder je sjajnom dijagonalnom loptom uposlio Robbena, a taj njegov ulazak s desne strane u sredinu i precizan udarac ljevicom vidjeli smo ove godine puno puta. Bio je to 14. Robbenov pogodak za reprezentaciju.

Sneijder povezivao

A Robben je čak djelovao i malo suzdržano, još uvijek izbjegava ozbiljne dvoboje s protivničkim igračima, no Nizozemska s njim djeluje barem 30 posto moćnija. Zamijenjen je u 70. minuti, što opet kazuje da nije potpuno spreman.

Ne igraju Nizozemci nimalo atraktivno. U iznimno discipliniranoj varijanti sve je podređeno ofenzivnom trojcu Robben, Van Persie, Kuyt, a važna spona je Sneijder. Priprema napada u pravilu je dugotrajna, dok lopta ne dođe do tridesetak metara od protivničkoga gola, a tada spomenuta četvorka individualnom kvalitetom brzo rješava situacije.

Najvažnija spona između dva zadnja vezna (De Jong i Van Bommel) i najofenzivnijih igrača je Sneijder. Robert Vittek, najizbočeniji napadač slovačke momčadi, bio je posve odsječen, a glavni kreator Hamšik nemoćan.

Slovački vratar Mucha počekom drugog poluvremena sjajnom intervencijom ostavio je svoju momčad u igri. Mathijsen je zaprijetio iz blizine. Vladimir Weiss (46), najmlađi trener na Svjetskom prvenstvu, ipak može biti zadovoljan učinjenim.

Slovaci zadovoljili


Debitantski nastup na smotri najboljih svjetskih reprezentacija pamtit će i po činjenici da su iz natjecanja izbacili svjetske prvake Talijane. U domovini će biti dočekani kao heroji.

A trostruki strijelac Vittek dugo će sanjati situaciju iz 68. minute kada je sam izišao pred Stekelenburga. Slično je reagirao i u 79. minuti. Sneijder je u 84. minuti zabio za 2:0.

A konačan omjer postavio je Vitek s bijele točke u sudačkoj nadoknadi. Bio je to njegov četvrti pogodak na ovom prvenstvu što je prvi slučaj, nakon Davora Šukera, da igrač iz debitantske reprezentacije to ostvari.

Stadion: Moses Mabhida / Durban
Sudac: Undiano Mallenco (Španjolska)
Gledatelja: 61000
Pogoci: 1:0 Robben (18), 2:0 Sneijder (84. Kuyt), 2:1 Vittek (90+4 - 11m).

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?