Zadatak za šestorku

Rješenje za Predsjedništvo i Dom naroda prije ljeta?

sestorka
VL FOTO
24.03.2012.
u 12:30

Ljubić nam je potvrdio kako nema principijelnih razlika kada je u pitanju sastav i izbor Doma naroda BiH

Parlamentarnom povjerenstvu za provedbu presude “Sejdić-Finci” produžen je mandat, ali je neizvjesno što će i kako dalje raditi. Jasno je da unutar tog tijela ne postoji dogovor, pa je najvjerojatniji scenarij po kojem će načelna rješenja za ustavne amandmane tražiti lideri šest vladajućih stranaka na predstojećem sastanku u Mostaru.

Razmatrani prijedlozi

Na ukupno 14 zasjedanja povjerenstvo je razmatralo različite prijedloge i modele provedbe presude. Neki od njih su isključivo tretirali ukidanje nacionalne diskriminacije u pogledu prava pripadnika nacionalnih manjina da se kandidiraju i budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH. Drugi su, pak, ulazili dublje u probleme koji se javljaju u primjeni Ustava BiH. Za predsjednika HDZ-a 1990. i člana parlamentarnog povjerenstva Božu Ljubića najvažnije je da postoji politička suglasnost o tome da se presuda može provesti samo suštinski i na cjelovit način. To znači da dogovor istodobno mora biti biti postignut i za Dom naroda i za Predsjedništvo BiH. -Postoji suglasnost da se presuda provede na suštinski način, što znači da će se zadovoljiti i težnje nacionalnih manjina i onih koji se ne izjašnjavaju nacionalno, da mogu biti zastupljeni u Domu naroda i da se mogu kandidirati za Predsjedništvo, a istodobno da će provedba presude voditi računa o izjednačavanju pozicije tri konstitutivna naroda glede legitimiteta u Domu naroda i jednakog utjecaja na izbor članova Predsjedništva. Mi smo čak razgovarali i o nekim modalitetima, ali ja sada ne bih govorio o tome u javnosti. Postoje realni izgledi da se dogovorimo, kaže Ljubić. On smatra kako nema ništa sporno u tome da se ovim pitanjima istodobno bave i šestorica lidera i parlamentarno povjerenstvo. Što više, Ljubić smatra da se te aktivnosti mogu nadopunjavati i na kraju polučiti dobar rezultat.

Nema laganih rješenja

-Ne treba biti nestrpljiv. BiH je država u kojoj nema laganih rješenja. Nervoza je nepotrebna, jer mi presudu ne provodimo ni radi Strasbourga ni radi Bruxellesa, već radi sebe, radi BiH. Bilo bi najbolje da se to uradi što prije, ali ne treba robovati rokovima, iako ja smatram da je to moguće uraditi čak prije ljeta, ističe čelnik HDZ-a 1990.. Iako nije želio govoriti o konkretnim prijedlozima rješenja, Ljubić nam je potvrdio kako nema principijelnih razlika kada je u pitanju sastav i izbor Doma naroda. No, napominje kako konačan prijedlog rješenja mora uključivati i način izbora članova Predsjedništva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?