Blagdan svetog Ante

Rijeke hodočasnika

Sveti Ante
Zoran Grizelj
14.06.2012.
u 10:30

Vjernici su svetom Anti predali svoje molitve, zavjete, patnje i brige u nadi da će im omiljeni svetac pomoći u nošenju njihova teškog križa

Već u zoru u svetište sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom, pohrlili su hodočasnici i štovatelji tog velikog i omiljenog kršćanskog sveca i u razmjerno velikom broju sudjelovali na prvoj misi u 5 sati i uputili i prenijeli mu svoje molitve, zavjete.

Opomene društvu

Tako je bilo i na preostalih šest jučerašnjih misnih slavlja. Središnje svečano misno slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar, uz suslavljenje humačkog gvardijana i župnika fra Velimira Mandića i fra Ivana Borasa, i još nekoliko svećenika. Misna propovijed provincijala fra Ivana Sesara imala je posebno značenje i težinu, uz duhovna razmišljanja i poruke povezane sa svetačkim životom i naukom sv. Ante, poslao je veoma važne društvene poruke koje se odnose na današnju kriznu stvarnost i život. - Ako želimo mijenjati postojeće stanje, a na to smo pozvani, i smanjivati broj socijalno ugroženih u našim sredinama, stručnjaci kažu moramo razvijati tzv. kulturu rada. Što znači svi oni koji su na bilo koji način odgovorni za postojeće stanje, moraju snažnije voditi računa o najslabijima, uključiti se u rješavanje pitanja i teškoća vezanih uz rad. A te teškoće i pitanja se zovu: nezaposlenost, zlostavljanje na radu, zaštita radničkih prava, redovita isplata zasluženih plaća, poštivanje vlastitih blagdana i nerada nedjeljom, uklanjanje rada na crno, rekao je, uz ostalo, u propovijedi provincijal Sesar.

Rijeke hodočasnika

Srednjobosanski gradić Busovača duge je i bogate tradicije i povijesti, no ipak najprepoznatljiviji pa i najpoznatiji je po slavljenju svetog Ante Padovanskog, svog nebeskog zaštitnika. Jer, Busovača je najveće svetište u Bosni ovog omiljenog sveca, a što se potvrdilo i ove godine kada se u ovaj gradić u utorak poslije podne, uoči blagdana, počela slijevati rijeka hodočasnika iz pravca Zenice, Travnika i Kiseljaka. I na svetoj misi uočnici, koju je predvodio uzoriti kardinal, vrhbosanski metropolit Vinko Puljić, prema procjenama župnog ureda, nazočno je bilo oko 10 tisuća vjernika iz središnje Bosne, ali i iz udaljenijih krajeva. U župi Grabovica misno slavlje predslavio je mons. Dražen Kutleša biskup koadjutor Porečke i Pulske biskupije, prvi biskup podrijetlom iz duvanjskog kraja koncelebrirali su svećenici Duvanjskog dekanata na čelu s dekanom fra Gabrijelom Miočom. Pored brojnih osoba političkog života na misnom slavlju je bio i Tomislavgradski općinski načelnik Ivan Vukadin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?