nove letjelice

Revolucija i u zraku: Sirijski pobunjenici sad imaju i MiG-ove

'Fighters from the Free Syrian Army's Tahrir al Sham brigade use a shotgun to fire an improvised grenade at Syrian Army soldiers in the Arabeen neigbourhood of Damascus February 9, 2013. REUTERS/Gora
Reuters/PIXSELL
13.02.2013.
u 18:24

Osvojivši zračnu bazu pokraj Alepa, Slobodna sirijska vojska dobila je cijeli niz borbenih letjelica spremnih za uporabu

Nakon gotovo dvije godine borbi protiv Assadova režima Slobodna sirijska vojska uspjela je doći i do druge vojne komponente neophodne za ratovanje – borbenih zrakoplova! Postrojbe pobunjenika osvojile su, naime, bazu Al-Jarrah nedaleko od Alepa u kojoj je bio još nepoznat broj MiG-ova.

– Letjelice su u dobru stanju, a neke od njih već su i naoružane raketama koje su postavljene pod krila – ustvrdio je predstavnik Slobodne sirijske vojske. Ne zna se o kojim je modelima riječ, je li riječ o relativno zastarjelim zrakoplovima poput MiG-a 21 ili su u pitanju modernije letjelice kao što je MiG 29 kojima također raspolažu zračne snage režima. I sam Damask priznao je gubitak zračne baze i borbenih letjelica pokušavajući minimalizirati cijelu stvar.

– Baza Al-Jarrah pomoćni je aerodrom koji je dosad korišten prvenstveno za školske letove i obuku pilota. Njegova važnost nije pretjerano velika – tvrde predstavnici Assadova režima. Prema mišljenjima analitičara, istina je negdje na sredini. Zračne snage čine bitnu komponentu ratovanja u današnje vrijeme, ma o kojim se modelima lovaca bombardera radilo, a pobunjenici u svojim redovima imaju dovoljno prebjeglih pilota da bi ih mogli dići u zrak. Ali tek tada počinju problemi.

– Za borbeno djelovanje zrakoplovstvo danas treba puno više od piste, aviona i pilota. Prije svega potrebno je imati radarske sustave, sustave za popravke i održavanje zrakoplova. Potrebno je gorivo, rakete koje se mogu montirati, zemaljsko osoblje, cijeli niz stručnjaka – kaže analitičar Zoran Grgić.

>>NATO postavio prvi od šest Patriota na sirijsku granicu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?