REVIZIJA

Revizorima dali novac mimo odluka Vlade Federacije BiH

birokracija
Željko Lukunić
24.07.2012.
u 09:42

Naknade su plaćane, a da nisu uopće ispunjeni uvjeti koji su propisani Zakonom o provedbi kontrole

“Ne možemo potvrditi da su od Ministarstva poduzete adekvatne aktivnosti vezane uz provođenje kontrole u skladu sa Zakonom o provedbi kontrole zakonitosti prava područja braniteljsko-invalidske zaštite, nije utvrđena dinamika vršenja kontrole u svakoj fazi postupka revizije, opseg vršenja, nadzor i krajnji rok za okončanje” stoji na početku izvješća Ureda za reviziju institucija FBiH, koje je objavilo svoje mišljenje o radu Ministarstva branitelja i invalida rata.

Nezakonite isplate

Oni u svom izvješću smatraju da je obračun i isplata naknada – paušala članovima timova za kontrolu branitelja i invalida rata obavljana na način i u visini utvrđenoj odlukom Vlade FBiH o osiguranju kadrovskih materijalnih pretpostavki za izvršenje Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite. Za ove namjene, koje revizori smatraju nezakonitim, u dosta slučajeva izdvojeno je iz proračuna 323.897 KM. Revizori imaju primjedbu i na aktivnosti vezane uz nadzor nad provedbom Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Oni ističu kako ne mogu potvrditi dosljednu provedbu ovog zakona u dijelu nadzora i kontrole namjenskog trošenja sredstava. “Doneseni akti Ministarstva, koji se odnose na izvršenu kontrolu trošenja sredstava namijenjenih za ostvarivanje prava prema ovom zakonu, ne provode se u potpunosti od nižih razina vlasti koji u okviru svoje mjerodavnosti uvode korisnika u pravo i izvode iz prava i vrše obračun utvrđene naknade. Navedeno ima utjecaja na učinkovito trošenje proračunskih sredstava, s obzirom da se iz proračuna Federacije izdvajaju značajna sredstva za financiranje naknada utvrđenih zakonom.

Oštećeni branitelji

Zbog neprovedbe donesenih akata, a po nalogu Ministarstva, izvršena je obustava isplata naknada krajnjim korisnicima u iznosu od 4,322.545 KM, koje nisu evidentirane i iskazane u glavnoj knjizi trezora u skladu sa Zakonom o proračunima u FBiH i uredbom u računovodstvu proračuna u FBiH”, primjedba je koju u svom izvješću navode revizori institucija FBiH. Revizori zamjeraju Ministarstvu što nije dosljedno primjenjivalo odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, a vezanim uz osiguranje razlike potrebnih sredstava za isplatu novčanih naknada za razvojačene branitelje koja se trebala osigurati od Federacije BiH i županija preraspodjelom udjela sredstava s jedinstvenog računa u korist Federacije BiH. Zbog toga treba potvrditi osnovanost isplate dijela iznosa sredstava za navedene naknade iz proračuna za 2011. godinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?