DOZNAJEMO

Revizijski timovi do sada osporili samo 74 predmeta u Federaciji

vojska
VL FOTO
28.04.2011.
u 10:40

Revizijski timovi do sada su pregledali više od 10.000 predmeta, a za samo 74 njih zaključeno je da im treba uskratiti pravo na isplatu naknada

Revizija korisnika braniteljskih naknada u Federaciji BiH potpuno je zakazala, što bi službeno na prvoj idućoj sjednici trebala priznati i vlada Nermina Nikšića.

Kako doznaje Večernjak, revizijski timovi do sada su pregledali više od 10.000 predmeta, a za samo 74 njih zaključeno je da im treba uskratiti pravo na isplatu naknada. Međutim, nitko od njih nije izveden iz prava, jer revizijski timovi nemaju te ovlasti. Suočeni s ovakvim kolapsom, u Vladi Federaciji razmatraju mogućnost da se to promijeni i da u određenim situacijama revizijski timovi mogu obustaviti isplatu, odnosno pravo na isplatu naknade.

Proces revizije

Unatoč velikim očekivanjima da će na ovaj način proces revizije biti deblokiran, male su šanse da se to i dogodi. Naime, dosadašnje iskustvo govori da su na popisu onih za koje je revizija utvrdila da nemaju pravo na isplatu naknade uglavnom „dezerteri“, odnosno korisnici za koje su revizijski timovi utvrdili da su dezerteri. No, u najvećem broju je riječ o osobama koje su većinu rata proveli u oružanim snagama. Tijekom tog vremena su i ranjeni, a tek u zadnjoj ratnoj godini napustili HVO ili Armiju BiH. Svi oni će, ukoliko im bude uskraćena isplata naknade, pokrenuti sudske tužbe kojima će osporiti ovakve odluke.

Slično je i s drugom skupinom onih za koje su revizijski timovi odlučili da trebaju ostati bez prava na naknadu. Riječ je o predmetima kod kojih je pokrenut upravni spor, što ni u kojem slučaju ne može biti argument za uskraćivanje prava na stradalničku naknadu. U svakom slučaju, davanje dodatnih ovlasti revizijskih timova teško će rasteretiti federalni proračun, što je i bio temeljni cilj revizije stradalničke populacije.

Štoviše, do sada su potrošena ogromna sredstva, navodno i do milijun maraka, na rad revizijskih timova. Osim naknada koje članovi timova dobivaju, njima se plaćaju i troškovi prijevoza i hotelskog smještaja u općinama u koje odlaze zbog revizije.

Realni troškovi

Tu su i drugi realni troškovi ovog procesa, čije učinke Federacija, čini se, neće vidjeti u skorije vrijeme. Nespretno koncipirani proces revizije i njegovi „rezultati“ sigurno neće zadovoljiti Međunarodni monetarni fond (MMF), zbog čijih uvjeta za nove financijske aranžmane je Vlada FBiH i odlučila pokrenuti reviziju. Prema sadašnjim procjenama, oko 130.000 korisnika bit će obuhvaćeno revizijom. Od toga je oko 5.400 korisnika na temelju ratnih odličja, a ostalo su ratni vojni invalidi i obitelji poginulih branitelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?