Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Republika Srpska dobila novu Vladu

Novoizabrani premijer i ministri u Vladi RS položili su svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS
29. prosinca 2010. u 16:21 0 komentara 110 prikaza
skupština RS
Foto: VL FOTO

Republika Srpska dobila je danas novu Vladu čiji je premijer Aleksandar Džombić. Novu Vladu, trinaestu u ovom entitetu, čine ministar financija Zoran Tegeltija, unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, pravde Džerard Selman, uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je Željka Cvijanović, rada i boračko-invalidske zaštite RS je Petar Đokić, trgovine i turizma Gorana Zlatković, a industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

Ministar prometa i veza RS je Nedeljko Čubrilović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, a prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica je Davor Čordaš, zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, znanosti i tehnologije Jasmin Komić, a ministar obitelji, mladih i sporta je Nada Tešanović.

Novoizabrani premijer i ministri u Vladi RS položili su svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS.

Izbor nove Vlade podržalo je 46 zastupnika, protiv je bilo 30 narodnih zastupnika i nitko suzdržan.

Tijekom zastupničke rasprave o programu rada i sastavu nove Vlade RS, šef zastupničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić izrazio je uvjerenje da će nova Vlada opravdati povjerenje građana i nastaviti sa započetim reformama.

"Pred nama je izbor koalicijske Vlade, jer u svom programu SNSD surađuje sa drugim političkim strankama koje imaju slična politička opredjeljenja utemeljena na demokratskim principima", istakao je Mirjanić.

On je naglasio kako u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti RS nema krize, te da su na vrijeme usvojeni Proračun i Ekonomska politika RS za 2011. godinu.

Šef Zastupničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da SDS neće podržati novu Vladu RS, jer su u njoj uglavnom zastupljeni ministri iz regije Banja Luka, a ne iz čitave RS.

Govedarica je rekao kako će SDS sačiniti svoj presjek o radu nove Vlade RS u prvih 100 dana.

On je izrazio bojazan da RS u iduće četiri godine ulazi u još veću financijsku krizu, ali da SDS pozdravlja najavu mandatara Džombića da nova Vlada neće ići u privatizaciju prirodnih bogatstava u RS.

Govedarica je rekao da nova Vlada, ukoliko želi da se obračuna sa kriminalom i korupcijom, mora stati u kraj nerasvijetljenim ubojstvima, poput ranijeg ubojstva potpredsjednika SDS-a Branislava Garića u Doboju.

Šef zastupničkog kluba PDP-a Zoran Đerić rekao je da PDP neće podržati sastav nove Vlade RS, jer ne pruža jasnu viziju izlaska RS i ekonomsko-socijalne krize.

"Novu Vladu RS uglavnom je sastavio predsjednik RS Milorad Dodik, kao najveći politički autoritet u RS. U RS se uvodi novi predsjednički sistem sličan onom u Srbiji", smatra Đerić.

Đerić navodi da je u ekspozeu mandatara moralo biti više govora o jasnoj dinamici i preciznim rokovima izvršenja Programa rada nove Vlade RS, kako bi se stvorila nova radna mjesta i poboljšao život građana u RS.

Zastupnik DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da će ova stranka podržati izbor nove Vlade RS u kojoj će DNS imati dva ministarska mjesta. Ona je dodala da je RS neupitna za ovu stranku, koja se zalaže za ustavno-pravni poredak BiH i dosljednu primjena Aneksa četiri Daytonskog sporazuma.

Zastupnik Socijalističke partije i Partije ujedinjenih penzionera Saša Čudić rekao je da će ovaj klub podržati ekspoze i sastav nove Vlade, ističući da je uvjeren da će ona osigurati ekonomsku stabilnost i socijalnu pravdu.

Zastupnik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da ova stranka neće podržati novu Vladu RS i da će imati kritički odnos prema Vladi, kako bi se poboljšalo standard i život građana u RS.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović smatra da će izborom Džombića za predsjednika Vlade RS biti povrijeđen Ustav RS na poziciji konstitutivnosti naroda, jer ni na jednoj ključnoj poziciji u RS nije izabran Bošnjak.

Zastupnik SDS-a Nenad Stevandić smatra da su kriminal i korupcija u državnim institucijama najveća opasnost po opstanak RS.

"Borba protiv kriminala i korupcije trebalo je da bude prioritet rada svih institucija u RS", zaključio je Stevandić.

Zastupnik Narodne demokratske stranke Krsto Jandrić rekao je da ova stranka podržava novu Vladu RS, jer ona ima apsolutnu skupštinsku većinu i bez obzira na to da li se ova stranka nalazi u poziciji ili opoziciji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.