TOMO VIDOVIĆ

Rekonstrukcija vlasti će biti završena do kraja srpnja

vidovic
VL FOTO
28.06.2012.
u 09:09

Rekonstrukcijom federalne vlasti bi se mogao pozabaviti i Ustavni sud

Jedan od najutjecajnijih kadrova Socijaldemokratske partije iz Tuzlanske županije i dugogodišnji zastupnik u nekoliko parlamenata Tomo Vidović izabran je za dopredsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda. Ovaj magistar ekonomskih znanosti član je Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a, a u više mandata bio je predsjednik i potpredsjednik županijskog odbora svoje stranke u Tuzli. Njegov izbor za dopredsjedatelja Zastupničkog doma rezultat je političkog dogovora stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu, što se potvrdilo i kroz jednoglasnu potporu nazočnih zastupnika.

· Dobili ste potporu uvjerljive većine zastupnika. Što smatrate glavnim zadatkom novog čelništva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH?

Temeljni zadatak je da se operacionalizira plan rada Zastupničkog doma i pojača dinamika realiziranja zadataka iz nadležnosti ovog parlamenta. Na taj način kroz redovita i tematska zasjedanja trebamo razmatrati pitanja koja su od posebnog interesa za građane Federacije. Tako želimo i potvrditi parlament kao zakonodavno tijelo vlasti koje ima punu odgovornost prema građanima. Ne treba podsjećati da smo mi vlast dobili upravo od građana na izborima i da način obnašanja te vlasti mora pokazati da je u interesu istih tih građana. Možda to zvuči previše teorijski, ali treba se truditi i učiniti sve kako bi to postala i praksa, odnosno norma ponašanja svih zastupnika pa i nas koji smo izabrani u rukovodstvo Zastupničkog doma. Očekujem, također, da će dinamika zasjedanja ovog doma do kraja 2012. godine biti pojačana. Vjerujem da ćemo pravodobno donijeti program rada za iduću godinu te da ćemo inzistirati da i Vlada u operativnom smislu prati i servisira Zastupnički dom, prvenstveno kroz nacrte i prijedloge zakona, ali i druge mjere koje će omogućiti ekonomski oporavak Federacije i cijele BiH.

· Vi ste prvi Hrvat iz SDP-a čije su imenovanje na neku dužnost u Federaciji podržale i vodeće hrvatske stranke. Kako to komentirate?

Komentiram na način da je takvo ponašanje dva HDZ-a izraz opredjeljenja i njihove političke volje da nova parlamentarna većina funkcionira što je moguće bolje. Vjerujem da je ovo i svojevrsna potvrda da smo mi u ovaj dom prvenstveno izabrani kao predstavnici građana, čije interese moramo maksimalno štititi. Na taj način se staramo i za osiguranje i zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda. Stoga smatram da ja kao Hrvat koji je nominalno član SDP-a imam jednaka prava i obveze za funkcioniranje Zastupničkog doma i cijele Federacije. U tom svjetlu promatram i potporu koju su mom izboru dali zastupnici iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

·Prvo zasjedanje Zastupničkog doma s novom parlamentarnom većinom bilo je vrlo učinkovito i bez disonantnih tonova. Očekujete li da će nova koalicija nastaviti raditi bez međustranačkih trzavica?

Ako se dobro pripreme sjednice i ako radna tijela budu odrađivala svoj posao djelotvorno prije samih zasjedanja Zastupničkog doma, nema nikakvog razloga da onda na sjednicama doma imamo dugotrajne rasprave, poglavito ako su one motivirane željom da se neka pitanja politiziraju. Dakle, mislim da rad Zastupničkog doma, prvenstveno zahvaljujući novoj parlamentarnoj većini, može biti znatno učinkovitiji i da brojne točke koje se nađu na dnevnom redu možemo realizirati prilično brzo. To je i preduvjet da se ostvari visok stupanj provedbe plana rada Zastupničkog doma za ovu, ali i sljedeće godine.

· Zastupnici iz nekoliko stranaka nisu nazočili sjednici na kojoj je izabrano novo rukovodstvo Zastupničkog doma. Očekujete li njihov povratak u zastupničke klupe i prevladavanje ovog svojevrsnog dvovlašća koje je trenutačno na sceni u FBiH?

-Očekujem da će se oni vratiti u Zastupnički dom i dati svoj doprinos njegovom daljem radu. Ja njihov nedolazak na ovu sjednicu objašnjavam i kroz dane okolnosti, a one su da je dosadašnji predsjedatelj svojim aktom izvijestio zastupnike da se odlaže ova redovita sjednica za 3. i 4. srpnja ove godine. Međutim, trebaju svi znati da je način odlučivanja na sjednici kolegija na kojoj je donesena odluka o odgađanju zasjedanja bio neregularan, jer su o odgodi odlučivale i dvije osobe koje nominalno nisu članovi kolegija. Time se prividno stvorila većina u kolegiju, ali odgovorno tvrdim da nije bilo propisne većine za takvu odluku. Drugo, poslovnikom nije predviđeno odlaganje već sazvane sjednice izuzev posebnih okolnosti, a njih ovaj put nije bilo. Tako da ja dijelom i mogu shvatiti neodaziv jednog broja zastupnika na ovu sjednicu, ali očekujem da će svi oni doći na prvo sljedeće zasjedanje.

·Kakva su Vaša očekivanja kada je u pitanju nastavak rekonstrukcije vlasti u Federaciji? Vjerujete li da će brzo biti okončana i procedura smjene predsjednika i dopredsjednika FBiH i zamjene jednog broja ministara u entitetskoj Vladi?

Ta procedura je nešto specifičnija, posebno imajući u vidu način razrješenja predsjednika i dopredsjednika Federacije. U tom kontekstu treba promatrati i zaključak usvojen u Zastupničkom domu, a kojim se pozivaju predsjednik Živko Budimir i dopredsjednik Mirsad Kebo da podnesu ostavke, jer ona većina koja je njih imenovala na te dužnosti više ne postoji. Svojim ostavkama oni bi otvorili proces izbora novog rukovodstva Federacije, a time i popune Vlade novim ministrima. U protivnom, može se dogoditi da se i Ustavni sud FBiH bavi ovom materijom. Imamo konkretan akt predsjednika Budimira za koji je više nego očito da nije sukladan njegovim ustavnim ovlastima i važećim zakonskim propisima. To bi mogao biti konkretan povod da se i Ustavni sud očituje i uključi u rješavanje cijele ove situacije. Nadam se da će se sve to odvijati u razumnim vremenskim rokovima, a može se dogoditi da se i do kraja srpnja okonča cijeli proces rekonstrukcije vlasti na federalnoj razini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?