Izmjene

Reforme Federacije BiH

HDZ
03.10.2012.
u 13:21

S diplomatima SAD-a razmatrano kako popraviti položaj Hrvata kroz promjene ustroja entiteta

 Predstojeći lokalni izbori dat će odgovor na dva pitanja: tko će biti zastupljen u lokalnoj vlasti i kako će se presložiti vladajuća većina na višim razinama vlasti, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 
 Na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH govorio je o nedjeljnim lokalnim izborima te što oni znače za rješavanje političke krize koja već duže vrijeme trese Bosnu i Hercegovinu. 
 "Što se tiče najavljene sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebalo odlučivati o sudbini SDP-ovih kadrova u Vijeću ministara, mi smo bili stava da se takva parlamentarna rasprava ne organizira u vrijeme izborne kampanje. Naši zastupnici sudjelovat će na sjednici, ali bilo bi krajnje neodgovorno da HDZ BiH presuđuje tko će Bošnjake predstavljati u vlastima. To će uraditi sam bošnjački narod na lokalnim izborima", kazao je Čović. 
 Kada su u pitanju očekivanja HDZ-a BiH na predstojećim izborima, Čović je kazao kako je njegova stranka u izborni proces ušla s maksimalističkim ciljevima te da na osnovi rezultata istraživanja javnog mijenja očekuje ispunjenje svih zadanih ciljeva. 
 Voditelje predizborne kampanje HDZ-a BiH Zoran Tomić kazao je da je većina stranaka vodila pozitivnu kampanju, no, po njegovim riječima, zabilježen je i niz nepravilnosti te elementi prljave kampanje pojedinih stranaka. 
 "Svakodnevno smo dobivali informacije od građana da se na terenu provode aktivnosti kupovine glasova i ucjene birača... U više navrata smo pozivali nadležna državna tijela, i to i danas činimo, da intenziviraju aktivnosti kako bi izborni proces imao svoju vjerodostojnost", kazao je Tomić. 
 Čović se nadovezao kazavši kako će birači na izborima kazniti one "koji su proračun entiteta do kraja stavili u funkciju predizobrne kampanje i koji su dijelili poticaja da bi izvlačili novac za kampanju". 
"Oni će doživjeti fijasko, a s druge strane, vjerujem kako će institucije države odraditi posao i za sva vremena ukinuti takav način vođenja kampanje", rekao je predsjednik HDZ-a BiH. 
Komentirajući činjenicu da jedino Mostarci neće izići na nedjeljne izbore, s obzirom da se stranke nisu uspjele dogovoriti o provedbi odluke Ustavnog suda BiH u svezi načina izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Čović je izrazio svoj optimizam: "Ja sam uvjerene da ćemo mi za manje od tri mjeseca imati izbore u Mostaru". 
Odbacio je strahove Islamske zajednice i bošnjačkih političkih stranaka da će Mostar postati "hrvatski stolni grad", kazavši kako će Mostar "trajno biti multietnička kategorija". 
"Suživot bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, kao i svih drugih koji ovdje žive, je neizbježan. Naravno, ja doživljavam Mostar kao sjedište hrvatskog naroda, jer je to najveći grad u BiH koji ima hrvatsku većinu, ali to ni na koji način nije upereno protiv bošnjačkog ili srpskog naroda", zaključio je Čović. 
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je u srijedu da je s američkim diplomatima razgovarao o inicijativi za preustroj Federacije BiH čiji bi cilj bio popravljanje položaja Hrvata u toj zemlji. Čović je na konferenciji za novinare u Mostaru ustvrdio da američka administracija želi pomoći kako bi se Federacija BiH racionalnije uredila i pri tome Hrvati izjednačili u pravima s druga dva naroda.

Rušenje BiH

“Mi smo spremni za rekonstrukciju Federacije BiH. Kada smo razgovarali s predstavnicima američke administracije, konkretno s američkim veleposlanikom u BiH, jasno smo rekli da kroz ove procese treba riješiti pitanje hrvatske jednakopravnosti”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima, uspostava vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika nakon posljednjih izbora u Federaciji BiH i u Predsjedništvu vodi zemlju prema njezinu rušenju. “Mi (BiH) smo se doveli u takvu poziciju. Onaj tko ruši ulogu Hrvata, ruši samu BiH. Svi oni koji su glasovali za Komšića kao hrvatskog člana BiH Predsjedništva, radili na isključenju legitimnih hrvatskih stranaka iz vlasti radili su izravno u tome pravcu”, istaknuo je Čović. Izrazio je očekivanje da će se ustavne promjene provesti tijekom 2013. godine nakon što se provedu izbori i provede najavljena rekonstrukcija vlasti. Čović je pri tome na konferenciji za novinare objasnio da su nakon izbora moguće različite koalicije u vlasti, a pravi test tko će to biti ovisi i o rezultatima općinskih izbora. Objasnio je kako će rezultati općinskih izbora imati veliku važnost i u pogledu preustroja BiH.

“Na taj će se način korigirati i vlast u županijama, entitetima, državi BiH. Stav je HDZ-a poznat, kao što nitko ne bi trebao birati predstavnike Hrvata u vlasti tko za to nije dobio mandat, tako i dva HDZ-a neće o tome presuđivati kod Bošnjaka”, objasnio je Čović i dodao da će o tome preko lokalnih izbora uraditi Bošnjaci.

Krivo vrijeme

On ne vjeruje da će do izbora doći do rekonstrukcije vlasti, što uključuje i smjenu ministra vanjskih poslova i šefa SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, što je zakazano za petak, 5. listopada. Nije, međutim, sigurno da će se uopće održati sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Nije bilo pravo vrijeme da se organizira odlučivanje o smjeni dva dana prije izbora. Čak i da se održi sjednica ne postoje niti tehnički uvjeti da se Lagumdžijina smjena dogodi u petak”, objasnio je Čović budući da o tome mora odlučivati i Dom naroda Parlamenta BiH. Mozaik nove vlasti bi se po tome razmišljanju trebao složiti petnaestak dana nakon održanih izbora. Čović dijeli optimizam i kada je u pitanju održavanje izbora u Mostaru navodeći da Bošnjaci nisu ugroženi u ovome gradu te da mostarski Statut treba biti identičan drugim sredinama u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:03 04.10.2012.

Muslimanima treba dati onoliko prava u Mostaru koliko i oni daju Hrvatima i Srbima u Sarajevu i Zenici. Ni manje ni vise. Ili smo svi ravnopravni u cijeloj BiH ili nismo.

DE
debelacija
20:53 04.10.2012.

Naravno da BiH ne moze opstati bez ravnopravnosti Hrvata u njoj, bez treceg entiteta i trece izborne jedinice. To je jedino, pravo i pravedno rjesenje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?