Nigel Casey

Reforma u Federaciji u interesu svih i treba biti prioritet

Nigel Casey
27.11.2012.
u 09:33

Vjerujem da je reforma postojećih kompleksnih i neučinkovitih struktura u Federaciji BiH, za koje ne postoje dovoljna financijska sredstva, u interesu svih i treba biti prioritet

Dogovorom “šestorke“ Bosna i Hercegovina ulazi u novu fazu političkih odnosa i za nadati se, izlazi iz višemjesečne krize. Slijedi zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), kao i posjeti visokih dužnosnika Europske unije. Očekuju se i aktivnosti na provedbi presude Sejdić i Finci te početak razgovora o rekonstrukciji Federacije BiH. Sve su to teme o kojima je veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, Nigel Casey govori za Večernji list.

Kako komentirate dogovor šestorke u Mostaru. Je li to put za izlazak BiH iz političke krize?

- Prvo, pozdravljam povratak političkom dijalogu i fokusiranost na stvarna pitanja, naročito na pitanje poboljšanja loše ekonomske situacije. Drugo, nadam se da će ovo značiti povratak stabilnosti i redovitom i učinkovitom procesu donošenja odluka vlade na državnoj razini. I treće, nadam se da će to postupno pomoći ponovnoj izgradnji uzajamnog povjerenja i stvoriti političko okruženje u kojem se može postići značajna pozitivna promjena. Nakon ovako neproduktivnog ljeta, zemlji sigurno ovo treba.

• Vjerujete li u uspjeh najavljene inicijative za reorganizaciju Federacije BiH, kako bi postala funkcionalniji i jeftiniji entitet?

- Vjerujem da je reforma postojećih kompleksnih i neučinkovitih struktura u Federaciji, za koja ne postoje dovoljna financijska sredstva, u interesu svih i treba biti prioritet. Nadam se da će doći do širokog angažmana po pitanju najboljeg načina da se ovo postigne, ne samo angažmana političkih stranaka, već i običnih ljudi, organizacija civilnoga društva i drugih zastupničkih tijela koji imaju stav po ovome pitanju. Naravno, to može potrajati i zahtijevati značajan angažman kako bi se postigao odgovarajući koncenzus o promjenama, ali to nije razlog da se ne pokuša.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?