OPTUŽBE SDS-a

Reaktivira se dogovor Sanadera i Dodika o Posavini?

dodik
Zvonimir Ćorić
30.08.2010.
u 07:33

SDS optužio Dodika da je reaktivirao sporazum koji je imao sa Sanaderom prije par godina

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je zahvaljujući njegovu dogovoru s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom broj registriranih hrvatskih birača u tom entitetu povećan za čak 25 posto. - Dodik je ispunio obećanja koja mi je dao.

Uspješno lobiranje


- Lobirali smo da se Hrvatima olakša registracija za izbore i dobili 25 posto veću registraciju nego na prošlim izborima. Preokrenuli smo trend: dosad je registracija u pravilu padala. Nisu to velike brojke, ali je Vlada Republike Srpske izdala upute koje su olakšale registraciju. Nakon jamstava Milorada Dodika i drugih dužnosnika RS-a, ojačali su i gospodarski angažmani. Ne tvrdim, opet, da se to dogodilo samo zbog mojega posjeta, ali i on je zasigurno pomogao - rekao je hrvatski predsjednik. Naglasio je da je Dodik u njegovoj nazočnosti pred novinarima rekao kako se zalaže za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, što je također doprinijelo normalizaciji odnosa i smirivanju strasti u Bosni i Hercegovini. Hrvatski predsjednik je istaknuo kako se suradnja treba nastaviti te da se ona mora bazirati na zajedničkim ekonomskim projektima od kojih će obje države imati koristi. Naravno, na reakcije iz Republike Srpske na ovakve izjave nije trebalo puno čekati. Tako su iz SDS-a poručili kako od Dodika očekuju da pojasni građanima tog entiteta kakve je sve dogovore sklopio s hrvatskim državnim vrhom te što će Srbi dobiti kao protuuslugu za povećanje broja registriranih Hrvata na izborima u Republici Srpskoj.

Dodik i Sanader

- Zanima nas je li na ovaj način zaživio njegov stari dogovor s Ivom Sanaderom o Posavini u hrvatskom entitetu - poručili su iz SDS-a. Također, SDS pita Dodika zašto nije tražio od Josipovića recipročne mjere u Hrvatskoj kada su u pitanju Srbi i njihov povratak te povrat imovine. Rasprava o ovom pitanju će se sigurno nastaviti tijekom cijele predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?