Sjednice

Razgovori stranaka bi trebali imati pozitivan epilog, a onda dogovor

Dragan Čović
21.09.2013.
u 10:42

Dragan Čović: Intenzivni i sadržajni razgovori HDZ-a BiH i HDZ-a RH o popisu

Vitez je jučer bio domaćin cjelodnevnog rada najviših tijela HDZ-a BiH. U hotelu „Vitez“ održane su sjednice Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ-a BiH. Razgovaralo se i dogovaralo o aktualnoj društveno-političkoj situaciji i poziciji Hrvata u BiH.

Popis stanovništva

Jedna od tema je bilo i zauzimanje stajališta za skori susret čelništva HDZ-a BiH i SDA o zahtjevima SNSD-a vezanim za kadrovske promjene u Vijeću ministara BiH, o važnosti popisa stanovništva i o drugim pitanjima. Domaćin i organizator sastanaka najviših tijela ove, među Hrvatima najjače političke stranke, bio je srednjobosanski Županijski odbor na čelu s predsjednicom Lidijom Bradarom. Sjednice su bile zatvorene za javnost, a brojnim novinarima nakon završetka sastanaka obratio se predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. “Uoči ovih sastanaka razgovarao sam s članovima OO HDZ-a Vitez, a i na ovim radnim sastancima o popisu stanovništva, što je za nas Hrvate vrlo važno pitanje. Naravno, nezaobilazna su bila i pitanja o aktualnoj političkoj situaciji u svjetlu predstojećih susreta stranačkih dužnosnika BiH i EU”, kazao je Čović. Naglasio je kako su proteklih dana bili vrlo intenzivni i sadržajni razgovori HDZ-a BiH i HDZ-a RH oko, prije svega, aktivnosti vezanih uz popis stanovništva u BiH, a i o drugim pitanjima od važnosti za BiH i poziciju Hrvata. “Te aktivnosti”, kazao je Čović, “i dalje teku, traže se modaliteti kako ljude animirati i dobro informirati, tko i pod kojim uvjetima ima pravo i obvezu pristupiti popisu”. Na sastancima u Vitezu članove je detaljno informirao o političkoj situaciji u BiH, što se i kako radi i dogovara i u kom smjeru razgovori idu kada je u pitanju ustroj Mostara, te o ustroju, po istim načelima i principima, Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije.

Važna pitanja za BiH

- Po tim pitanjima, bar za sada, razgovaramo uglavnom sa SDA, a ti razgovori, vjerujem, trebali bi imati pozitivan epilog, što bi, onda, i relaksiralo odnose bošnjačkog i hrvatskog naroda. A bude li tako, poslije općih izbora u jesen 2014. lako i brzo bi formirali tijela vlasti u ove dvije županije. Na isti način i u istom smjeru idu i razgovori oko ustroja Distrikta Brčko, načelni dogovori su postignuti, ali sve to treba ‘staviti’ u zakonske okvire, kazao je Čović. Paralelno se traže i rješenja provedbe presude „Sejdić – Finci“. Po tom pitanju novi susret sa SDA bit će održan početkom idućeg tjedna „a ja vjerujem da ćemo se, po ovim pitanjima, na obostrano zadovoljstvo, uspjeti dogovoriti. Kako sada stvari stoje”, nastavio je Čović, “dva su aktualna modaliteta izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH. Po jednom izboru bi se vršio kroz parlamentarnu proceduru, a drugi bi bio izravan izbor, modelom minimalne multietničnosti. Prijedlog srodan našem ima i SDA – izravnog izbora u FBiH, kroz dvije izborne oblasti, što bi eliminiralo mogućnost da jedan narod bira člana Predsjedništva drugom narodu, a ujedno se podržava odluka – presuda Suda u Strasbouru. Koliko i kako ćemo se u konačnici dogovoriti, vidjet ćemo, ali ide u dobrom smjeru i o vidljivom napretku moći ćemo izvijestiti EU, kazao je Čović. Posebno je apostrofirao činjenicu da je jedno dogovor između stranaka, a drugo je to sve unijeti u zakonske okvire. „Ne treba zaboraviti”, dodao je Čović, “da sve to zahtijeva i promjenu Ustava, što će biti izuzetno teško, a mi ipak vjerujemo da je to moguće. Bit će to složen problem, njegovo rješavanje mukotrpno i zahtjevno, a ja sam i u takvoj situaciji optimist“, poručio je iz Viteza predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?