Muljaže na upisu?

Ravnateljica upisala 13 učenika poslije isteka prijavnog roka

'08.07.2011., Zagreb - Nina Karkovic; ravnateljica XVI. gimnazije, poznate i kao jezicna gimnazija.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
09.07.2011.
u 13:00

U zagrebačku Šesnaestu gimnaziju trinaest učenika upisano je protuzakonito. Ta činjenica obilježit će ovogodišnje upise u srednje škole

U zagrebačku Šesnaestu gimnaziju trinaest učenika upisano je protuzakonito. Ta činjenica obilježit će ovogodišnje upise u srednje škole i još jednom upozoriti javnost i prosvjetne vlasti da ni sva djeca nisu jednaka, odnosno da ima i jednakijih.

"To je nečuveno!"

I dok je tisuće osmaša sa strepnjom čekalo jesu li upali u željenu gimnaziju, njih 17 koji su se prijavili u Šesnaestu pa od nje odustali i odnijeli dokumente u druge škole jer im je rečeno da u Šesnaestoj nemaju šanse, u srijedu predvečer, nakon što je rok za prijave završio, jednog po jednog osobno je zvala ravnateljica Nina Karković i molila ih da se vrate.

– To je nečuveno i protuzakonito. Ili je u pitanju jedna velika muljaža i želja da upiše nekoga tko joj je osobno jako važan ili je u pitanju neznanje i glupost. Zatražio sam od prosvjetne inspekcije da obavi nadzor nad tim slučajem – komentirao je događaj bivši ravnatelj i profesor u XVI. gimnaziji Ante Gulin. Sadašnja ravnateljica Nina Karković tvrdi da je po objavljenom natječaju mogla upisati 140 učenika, a da joj je tek u srijedu, nakon što su rokovi za prijave prošli, rečeno da može ukupno u pet razrednih odjeljenja upisati 160 prvaša, odnosno 32 umjesto 28 učenika po razredu.

– Kad sam čula da mi je povećan broj učenika po odjeljenju, zvala sam djecu koju smo dan prije poslali u druge škole da se vrate. Kunem se da među njima nije bilo nijednog djeteta koje poznajem ili za koje je netko intervenirao. Zvala sam 17 djece, a njih 13 se vratilo – opravdava se ravnateljica.

"Htjela sam pošteno!"

Iako uporno ponavlja da je imala najbolje namjere i da je nastojala biti poštena prema djeci, njezin postupak ponovno je otvorio pitanje regularnosti upisa u srednje škole. Trebaju li ocjene biti najvažniji kriterij za upis, bi li bolji bili prijamni ispiti, koliko djece završi u najboljim gimnazijama i četverogodišnjim strukovnim školama a da za to nemaju uvjete? Jesu li ravnatelji korumpirani? Koliko djece po razredu upišu mimo pravila? Koliko često zloupotrebljavaju svoj položaj? Imaju li mjere u tome? Na ta pitanja konkretnih odgovora nema, no neizravan jučer je dala ravnateljica Karković:

– Nisam muljala. Pitajte moje kolege kako i po kojim pravilima upisuju djecu, neka vam oni pokažu liste prijavljenih i upisanih. Ja svoje ne skrivam – kazala je.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije