Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Ravnatelj je ne želi: Odbio upisati učenicu s posebnim potrebama

Sestrinske veze: Jesenas je ravnatelj Stić zaposlio sestru Marije Lugarić koja je tada bila zamjenica ministra obrazovanja.
21. veljače 2013. u 17:00 0 komentara 18 prikaza
zlatko stić
Foto: Borna Filić/Pixsell

Zlatko Stić, ravnatelj zagrebačke Prirodoslovne škole (PŠ) Vladimira Preloga, odbio je u ovoj školskoj godini upisati učenicu s posebnim potrebama P. K. u tu školu iako je ona zadovoljavala sve uvjete za upis.

Učenica P. K. je na upis u PŠ Vladimira Preloga došla s mišljenjem o profesionalnom usmjeravanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojem se za nju preporučuju programi kozmetičarka, medicinska kozmetičarka i upravna referentica.

Nije jedini slučaj

No Stić je odbio upisati P. K. u prvi razred za zanimanje kozmetičar, uz objašnjenje, kako navodi njezina majka R. K. u dopisu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, da je obrazovni program za to zanimanje za njezinu kćer preteško, pogotovo kemija, te im je preporučio gimnazijski program u Srednjoj školi Sesvete u koju se na kraju P. K. i upisala. A ona nije prva učenica s posebnim potrebama koja se osjetila neželjenom u školi kojom ravna Stić. Još prije tri godine Lana Marić-Štimac, majka jedne učenice, izašla je u javnost s pričom kako ju je Stić na sve moguće načine pokušao odgovoriti od namjere da upiše svoju kćer s posebnim potrebama u njegovu školu te da to nagovaranje prolaze svi roditelji s djecom koja trebaju prilagođeni program. Neki se uspiju nagovoriti, a neki ne. A Stić je u slučaju P. K. uspio. Kako nam je rekla njezina majka, Stić ih je na vrlo ljubazan način kad su došle na upis počeo odgovarati od toga.

– Moja kći bila je jako nesretna i tužna zbog takvog stava ravnatelja jer se radovala upisu u tu školu – kaže R. K. Dodaje da joj je Stić ponudio svu pomoć kako bi se njezina kći upisala u gimnaziju u Sesvetama uz objašnjenje da je to bolje za nju jer stanuje u Sesvetskom Kraljevcu. Stić pak tvrdi da je bio spreman upisati P. K. u svoju školu, ali da je majka htjela da njezina kći ide u školu u Sesvete!

– P. K. je imala pravo na upis. Nismo odbili njen upis, ali smo pomogli zajedno s Gradskim uredom za obrazovanje da upiše školu prema mjestu stanovanja – tvrdi Stić. Dodaje da nikad nije odbio upis nijednog učenika s posebnim potrebama.

I dok nije upisao P. K. u svoju školu prošlo ljeto, Stić je prošlu jesen zaposlio Anu Kadović, sestru tadašnje zamjenice ministra obrazovanja Marije Lugarić. Kadović je zaposlena kao profesorica latinskog jezika i povijesti. Stić kaže da je pet kandidata udovoljavalo uvjetima.

Davno diplomirao

Iako je jedan kandidat imao položeni stručni ispit, koji Kadović nema, on je ipak zaposlio sestru Marije Lugarić uz objašnjenje da je taj kandidat davno diplomirao, 2002. godine! Stić tvrdi da nije znao da je Kadović sestra tadašnje zamjenice ministra. Marija Lugarić, koja je upoznata sa slučajem Marić-Štimac, ali ne i s P. K, tvrdi da nije mogla utjecati na zapošljavanje svoje sestre jer o tome na prijedlog ravnatelja odlučuje Školski odbor. No jasno joj je da će to neki povezati s njenom bivšom funkcijom.

>>Prava osoba s invaliditetom nakon ulaska u EU

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.