beogradski press

Raspadom SFRJ najviše profitirale Slovenija i RH, najmanje Srbija

'25.06.2009., Trg bana Jelacica, Zagreb - Dan Drzavnosti. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
04.07.2011.
u 08:33

Istraživanje pokazuje kako prema plaćama prednjači Slovenija s 975 eura, na drugom mjestu je Hrvatska sa 742 eura.

Beogradski Press donosi danas analizu raspada bivše zajedničke države i zaključuje kako je tim činom najviše izgubila Srbija, a najviše profitirala Slovenija i Hrvatska pa zaključuje kako je Srbija s prosječnom plaćom od 345 eura ispod svih bivših republika, osim Makedonije.

Istraživanje pokazuje kako prema plaćama prednjači Slovenija s 975 eura, na drugom mjestu je Hrvatska sa 742 eura, treća Crna Gora s 479 eura, slijedi BiH s 406 eura, zatim Srbija s 345 eura, dok je na začelju Makedonija, u kojoj građani mjesečno zarade ravno 333 eura, piše Press.

I prema prosječnoj "potrošačkoj košarici" Srbija zaostaje jer je njenom građaninu potrebna jedna i pol plaća za zadovoljavanje "košarice" dok je u Hrvatskoj plaća "kraća" za samo 150 eura, a stopa nezaposlenosti je 22,2 posto pa je Srbija po tome "gora" od Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Ekonomist Bečkog instituta Vladimir Gligorov smatra kako ovo istraživanje jasno ocrtava da Srbija značajno zaostaje za Hrvatskom i Slovenijom, a da je manje-više izjednačena s Crnom Gorom, BiH i Makedonijom, zemljama od kojih je ekonomski u prošlosti mnogo bolje stajala.

- Srbija za svoju situaciju može okriviti pogrešnu ekonomsku politiku. Prije svega politiku tečaja, lošu fiskalnu politiku, ali i oslanjanje na strane kredite, posebno u razdoblju vlade Vojislava Koštunice. Tu je u stvari i nagomilan taj veliki vanjski dug Srbije. Ali, ako želimo istini pogledati u oči, moramo reći da se glavna destrukcija svega u Srbiji dogodila '90-ih propadanjem industrije. Tako plaćamo danak tim godinama - kaže Gligorov.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 2

PA
parabellum
17:49 04.07.2011.

Profitirali mos mislit, sve sila do sile ...

KR
krtica
02:48 05.07.2011.

\"Profitirale\" raspadom Sugoslavije? Smijesno! Koliko je Svrbija potrosila za ratno naoruzanje 91.-95.? Ne samo to, dobila je nekoliko americkih bomba badava u Beogradu!!! Dobra ekonimska politika dovodi do profitiranja!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije