Posušje

Rakitska monografija tiskat će se u dva toma

Monografija
Pero Crnogorac
14.03.2012.
u 09:31

Dvije godine već traje prikupljanje i sređivanje građe za objavu monografie Rakitno

U Mostaru je zasjedalo Uredničko vijeće monografije Rakitno u proširenom sastavu na kojemu je analizirano i razmatrano sve što je učinjeno za više od dvije godine upornoga rada. Na početku ovoga skupa potvrđeno je kako je pristiglo obilje jako vrijednog materijala s fotografijama o više nego zanimljivom kraju iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Rakitna koje se razvija u svim područjima, posebice gospodarskom. Rakićani su i danas “rasuti” po svijetu – od Posušja do Zagreba, ravne Slavonije, Njemačke, Argentine, Kanade, Amerike, Novog Zelanda i Australije. Daleko ih je više svugdje nego u svome kraju, koji će oživjeti.

Na Uredničkom vijeću je još jednom ponovljeno kako je obrađeno jako puno vrijednog materijala u 16 poglavlja pa je nužno tiskati knjigu u dva toma jer se, rečeno je nakon rasprave, kraćenjem tekstova i smanjivanjem fotografija ne bi postigao cilj.

“Na kraju smo svega isplaniranog za tiskanje vrijednog materijala. Dvije knjige ćemo smjestiti u jedan okvir, a riječ je o više od 1200 kartica teksta te više od 500 fotografija iz različitih vremena”, istaknuli su, između ostalog, urednici Zdravko Nikić i Branko Barišić.

Svi su ocijenili kako će ta knjiga zorno potvrditi sve vrijednosti kraja i povijesti – od stradanja u proteklim ratovima, školovanim Rakićanima, turističkim i gospodarskim potencijalima, župama, školstvu, sportu, baštini i svemu drugome o čemu mladi Rakićani nedovoljno znaju. Potvrđeno je kako je monografija RAKITNO prva takvog sadržaja i kvalitete kakvu do sada nije nitko pripremio i objavio. Dorađuju se tek neki sitni detalji te materijali uskoro kreću u tisak. Prvo predstavljanje bit će 16. kolovoza 2012.godine kada su već tradicionalni susreti domaćih i raseljenih Rakićana te finale turnira Stokilaša. Domaći i raseljeni Rakićani već su doznali da je to djelo pri kraju golemog rada pa će i financijski pomoći konačnu izradu knjige na veliku radost svih Rakićana, ma gdje bili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?