Upozorenje

Radnike u BiH poslodavci tjeraju da za njih podižu čak i kredite

posao
Vl foto
12.05.2010.
u 10:36

Ono što jamcima nije poznato je da se ne smije s radnikove plaće skinuti niti fening bez suglasnosti suda

- Ono što jamcima nije poznato a trebaju znati je da ni jedan službenik u računovodstvu, bilo koje tvrtke, ne smije s radnikove plaće skinuti niti jedan fening bez suglasnosti suda uz priloženo rješenje o izvršenju. Također, ako banka nije potpisala sporazum o administrativnoj zabrani na plaću radnika-jamca uz određenu proviziju, tvrtka nema pravo udovoljiti banci, u suprotnom i ona može biti kazneno gonjena, izjavio je Joco Cvjetković, predsjednik Udruge za zaštitu jamaca u BiH, za RTV Slon.

350 tisuća jamaca

Naime, zbog sve većeg broja prevarenih bh. građana, Udruga za zaštitu jamaca u BiH uputila je zahtjev Agenciji za bankarstvo FBiH za pojačanu kontrolu banaka i mikrokreditnih organizacija. Smanjena kontrola u slučajevima odobravanja sredstava kreditno nesposobnim dužnicima dovela je na desetke tisuća jamaca u težak financijski položaj, često s lošim ishodom. Između 150 i 200 tisuća jamaca u BiH je prevareno, od ukupno 350 tisuća registriranih. Zbog toga je oštar zahtjev upućen na adresu federalne Agencije za bankarstvo koja je, prema tvrdnji Udruge, zanemarila svoje obveze.

- Bezuspješno smo kontaktirali i Agenciju za bankarstvo FBiH kako bi se oglasila o ovom pitanju. Krajem svibnja bit će poznati i prvi rezultati kontrole, a već su užasavajući podaci s terena iz mikrokreditnih organizacija koje su neograničeno odobravale kreditna sredstva, istaknuo je predsjednik Udruge jamaca BiH. Koliko je zaista došlo teško vrijeme, svjedoči još jedna šokantna činjenica koju je iznio Cvjetković. Naime, poslodavci u Bosni i Hercegovini primoravaju svoje radnike da podignu kredite u korist tvrtkama u kojima rade ili da budu jamci vlasnicima!

- Veliki broj radnika javlja se nakon što je objavljen primjer šamačke tvrtke “Jovana rad” u kojoj je svih 110 radnika bilo primorani dići kredit za svog poslodavca.

Strahuju za posao

Prema njegovim riječima, radnici se raspituju i za posljedice u slučaju da takve informacije iznesu u javnost, jer se boje da bi mogli izgubiti posao.

Pravnica u Helsinškom odboru za ljudska prava Branka Inić rekla je da se sudskim putem mogu poništiti takvi ugovori, jer se mogu tretirati kao poslovi sklopljeni pod svojevrsnom prijetnjom i prinudom. No, sudski put je dug, o čemu svjedoče prevareni jamci koji otplaćuju kredite osoba koje nikada nisu ni vidjeli. Kako se ovakvo što ne bi ponavljalo, Udruga jamaca i ombudsman za zaštitu potrošača BiH zatražili su ukidanje instituta jamca u bankama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?