Komunalno poduzeće

Radnici u strahu od otkaza. Direktor tvrdi da nema prijetnji

komunalno
IVAN KALEB
20.04.2010.
u 11:18

Danas bi trebao biti održan prvi sastanak ravnatelja sa sindikatom. Sastanku bi trebao prisustvovati i predsijednik Općonskog vijeća Ljubuški

Prijetnje otkazima, neizvjesnost, nekomunikacija uprave sa zaposlenima, stalna odbijanja zahtijeva za sastankom upućena od sindikata koji su formirali radnici te ogromni gubici - samo su neke od poteškoća s kojima se već neko vrijeme suočavaju radnici Javnog komunalnog poduzeća Ljubuški. Sve je počelo, kako kažu iz sindikata, dolaskom Gordana Bradvice na čelo ovog poduzeća.

Arhiva u poduzeću

-U poduzeću ima arhiva svih naših poziva i zahtjeva za sastanak s ravnateljem, međutim, ni na jedan nismo dobili odgovor - kazao je predsjednik sindikata Mićo Medić. Ističe da je jedini zahtjev radnika da ravnatelj obeća kako nitko od radnika neće dobiti otkaz dok mu se ne uplate svi zaostaci doprinosa. Naime, prema njegovim riječima, poduzeće je za sve radnike dužno uplatiti ukupno 1,800.000 maraka zaostataka.

- Nismo tražili da se to uplati odmah, nego budući da se radnicima počelo prijetiti otkazima, mi smo zahtijevali da se zajamči uplata ako čovjek dobije otkaz. Međutim, nije se htjelo uopće pričati o tome, tako da 20 radnika tuži ravnatelja i, prema sadašnjim informacijama, dobit će na sudu, što će stvoriti ogromne troškove za tvrtku - ističe Medić. Naglasio je da su radnici još uvijek spremni odustati od tužbi samo da uprava, odnosno ravnatelj pokaže malo dobre volje.

U strahu

Dodatne poteškoće stvara činjenica da Nadzornog odbora, prema Medićevim riječima, nema još od studenoga prošle godine, zbog čega u poduzeću vlada bezvlašće, a radnici nemaju nikakva prava. -Radnici se boje progovoriti jer im se prijeti otkazima, a sve su to ljudi koji imaju obitelji - priča Medić. Ravnatelj Javnog komunalnog poduzeća Ljubuški odlučno demantira sve navode sindikata. Tvrdi da mu nikada nije upućen zahtjev za sastanak, da je donesena odluka kojom se radnicima jamči uplata doprinosa te da prijetnji otkazom nema.

Međutim, zanimljivo je spomenuti kako Bradvica ističe da poduzeće, otkada je on na čelu, ide naprijed, odnosno da se gubici smanjuju, dok podaci iz godišnjeg izvješća govore drukčije. U izvješću koje je podnio OV-u Ljubuški, koje je i osnivač ovog poduzeća, stoji da su gubici 75 posto, dok su prošle godine bili oko 73 posto, što znači da se gubitak ne smanjuje nego povećava. Spomenuto izvješće za koje Bradvica tvrdi da je najbolje ikada napisano nije usvojeno na sjednici Vijeća jer su, prema riječima Vice Nižića, predsjednika Općinskoga vijeća, vijećnici ustanovili da ono nije potpuno te da je trebalo odgovoriti na još neka pitanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?