Predsjedništvo BIH

Radmanović i Komšić ZA, Izetbegović PROTIV

predsjednistvo
VL FOTO
28.04.2012.
u 11:51

U odnosu na Nacrt koji je dostavilo Vijeće ministara BiH, usvojene izmjene, jedna od njih je - do izmjena Ustava nema smanjenja plaća

Predsjedništvo BiH usvojilo je jučer Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2012. godinu u iznosu od 1.394.928.000 KM. Time su stvoreni uvjeti da se ovogodišnji proračun u Parlamentarnoj skupštini BiH usvoji na vrijeme kako bi mogli biti raspisani općinski izbori, ali i financirani drugi važni projekti za državu BiH.

Očekivan ishod glasovanja

Za Nacrt proračuna glasovali su članovi Predsjedništva, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, dok je bošnjački član Bakir Izetbegović bio protiv ovakvog prijedloga proračuna na koji je iznio niz primjedbi. Ovakav ishod glasovanja bio je i očekivan, imajući u vidu oštro protivljenje Izetbegovićeva SDA, restriktivno koncipiranom proračunu, ali i dogovor čelnika SDP-a i SNSD-a Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika da njihove stranačke kolege u Predsjedništvu BiH podrže predloženi proračun uz uvažavanje i određenih Komšićevih zahtjeva.

Od ukupnog iznosa prijedloga proračuna - ukupni prihodi za financiranje institucija i primici iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 444.928.000 KM. Iako je proračun za oko šest posto veći u odnosu na prošlogodišnji, on je u osnovi restriktivan, jer predviđa brojna ograničenja i smanjenje potrošnje. Među uštedama je planirano i smanjenje dnevnica za službena putovanja u iznosu od 10 posto, smanjenje toplog obroka s osam na šest maraka, smanjivanje broja korisnika prava na naknadu za odvojeni život i smještaj, te smanjivanje za 25 posto naknade za odvojeni život.

Očekivane uštede trebale bi dostići 2,6 milijuna maraka. U prijedlog proračuna uvršten je i novac za umirovljene pripadnike Oružanih snaga BiH u iznosu od 19,8 milijuna maraka. To znači da će prema njima biti ispunjene obveze nastale od datuma usvajanja zakona do 31. ožujka ove godine. Predsjedništvo BiH usvojilo je jučer i nekoliko zaključaka koji će također biti upućeni Parlamentarnoj skupštini BiH. U njima se predlaže da Parlament razmotri ekonomsku opravdanost ugovorenih troškova zakupa za potrebe institucija Bosne i Hercegovine, kao i troškova za razne usluge.

Predlaže se i donošenje odluke po kojoj tijekom ove godine neće biti novog zapošljavanja u državnim institucijama. Među zaključcima je vrlo značajan i onaj da se do promjene Ustava Bosne i Hercegovine ne smanjuju plaće državnim službenicima. Ovakav stav sukladan je zahtjevu člana Predsjedništva Željka Komšića koji je planirano smanjenje plaća državnim i policijskim djelatnicima uvjetovao promjenama Ustava kojima će se omogućiti smanjenje plaća i izabranim dužnosnicima.

Usvajanje proračuna

U svakom slučaju “zeleno svjetlo” koje je Predsjedništvo BiH dalo predloženom proračunu dobra je vijest za cijelu državu. Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, proračun će biti usvojen i u državnom Parlamentu, a tada će biti operativna sredstva za pripremu lokalnih izbora, čije raspisivanje se očekuje 7. svibnja. Bez usvojenog državnog proračuna, raspisivanje izbora, kao i tehnička priprema izbora, bili bi dovedeni u pitanje. Značajno je i što će iz proračuna biti osigurana sredstva za pripremu popisa stanovništva, čija se provedba planira za iduću godinu, kao i za izgradnju i opremanje graničnih prijelaza značajnih za prilagodbu BiH ulasku susjedne Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?