HVIDR-a

Radić nije znao za premještanje civila u Mostaru

radić
VL FOTO
06.04.2011.
u 10:35

U HVIDR-i HNŽ-a prikupljaju dokumentaciju o događajima tijekom rata u dolini Neretve i napadu Armije BiH na Hrvate

Presuda Suda BiH u slučaju ‘Radić i ostali’ još nije dostavljena pravnom timu Marka Radića. U međuvremenu braniteljske udruge prikupljaju dokumentaciju o događajima iz 1993. godine i nastavljaju dokazivati da HVO nije bio zločinačka organizacija, kojoj je na početku rata i Predsjedništvo BiH dalo ovlasti za obranu Hercegovine od napada JNA i srpskih snaga.

Nije bilo prilike za obranu

- Ostali smo zapanjeni postupanjem Apelacijskoga vijeća Suda BiH koje nije dopustilo da se postupak provede u skladu s važećim zakonima ove zemlje i koje nije dopustilo da obrana Marka Radića predstavi sudu te rasvijetli i druge činjenice, osobito da je Prva bjelopoljska bojna bila prva izložena iznenadnim napadima i unutarnjoj izdaji. Nitko od tih ljudi nije imao vremena ni pomisliti da po Mostaru zatvara civile - rekli su nam u HVIDR-i HNŽ-a. Poručili su da nikada neće pristati da se HVO naziva i tretira kao zločinačka organizacija te kako su oni koji su branili ovu zemlju bili dio nekakvog udruženog zločinačkog pothvata. - Nas kao branitelje BiH od nametnute agresije na zanima jesmo li i mi onda bili dio udruženog zločinačkog pothvata. Posebno nas zanima jesu li Bošnjaci koji su bili u HVO-u također bili dijelom udruženog zločinačkog pothvata kome je za cilj bilo navodno protjerivanje i svako drugo diskriminiranje nehrvatskog, osobito bošnjačkog pučanstva - pitaju se u HVIDR-i HNŽ-a.

Radić nije znao

Ističu kako Marko Radić sigurno nije znao za određena događanja te da prihvaćaju činjenicu da su civili Bošnjaci bili premještani mimo svoje volje, ali da Radić ni Prva bjelopoljska brigada nisu imali nikakve veze s ovim događajima. - Naša nakana je da se utvrdi istina, a ona je jedna, bez obzira na presudu Radiću. Prva bjelopoljska bojna nije dio nekakvog udruženog zločinačkog pothvata, a pri tome ne umanjujemo tegobe koje su preživjeli bivši zatvorenici iz Vojna - zaključili su u HVIDR-i HNŽ-a te na kraju postavili pitanje što je s procesuiranjem zločina koji su se dogodili nad Hrvatima i hoće li nadležni iz Armije BiH ikada odgovarati za svoja zlodjela.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
19:32 06.04.2011.

HVIDRa=HDZe koji bi trebao biti najodgovorni,ako netko treba,oni su vodili politiku za koju patrioti odgovaraju.Nedavno objavljen spisak od strane RS ukazuje da ima puno Hrvata,a Hdze podrzava Dodika.Mnogim Hrvatima se vec sudi,a puno ih ima iz Posavine koja je prodana u ratu i sad to nije dovoljno ponovo treba da odgovaraju.Ako ovaj covjek nije kriv zelim mu brzo oslobadjanje i pravednu odluku kao i svim drugim patriotima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?