Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Radi otetih milijuna građani podižu tužbe protiv zavoda

U Ministarstvu zdravstva Federacije BiH tvrde da su županijski zavodi zdravstvenog osiguranja prekršili zakon, zbog čega slijedi temeljita istraga
09. listopada 2010. u 14:54 0 komentara 6 prikaza
birokracija
Foto: Željko Lukunić

Građani kojima su županijski zavodi zdravstvenog osiguranja u prošloj i ovoj godini, mimo odluke Vlade i obaju domova Parlamenta Federacije BiH, uzimali novac za plaćanje premija zdravstvenog osiguranja - povrat novca mogu tražiti sudskim putem.

Slijede tužbe građana

Kad se broj osiguranika pomnoži s novcem koji su građani dali za plaćanje zdravstvenih markica, radi se o milijunima maraka koji su nezakonito izvučeni iz njihovih lisnica. Za milijunsku prijevaru, koja tek treba dobiti sudski epilog, podjednaku krivicu snose ravnatelji županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja i županijski ministri zdravstva. Iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH, koje je predložilo odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, jučer su potvrdili da su županije nezakonito naplaćivale markice za zdravstveno osiguranje te da se povrat sredstva može tražiti putem suda. Za kolike su točno iznose građani prevareni, pokazat će istraga koju inspekcijske službe tek nakon objave u medijima planiraju pokrenuti. U pojašnjenju koje je stiglo iz Ministarstva zdravstva FBiH stoji da je osnovna namjera odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, kao i odluke o maksimalnim iznosima neizravnog sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava - bilo ujednačavanje zdravstvenih prava osiguranih osoba na cijelom teritoriju FBiH, kao jednom od temeljnih ljudskih prava.

Prekršen zakon

Odlukom su utvrđeni maksimalni iznosi participacija za pojedine zdravstvene usluge, kao i kategorije osiguranih osoba koje se oslobađaju participacija. S tim u vezi, nadležna županijska tijela bila su obvezna uskladiti županijske odluke o participacijama s ovom odlukom. Županijskim propisima o zadržavanju premija zdravstvenog osiguranja, tzv. markicama, koje su donijele pojedine županije, narušava se provedba osnovnog paketa. Spomenimo da su plaćanja markice bili izuzeti invalidi, umirovljenici s niskom mirovinom, djeca do 15 godina, studenti...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.