NASTAVAK PROCESA

Rade novo rješenje za most kod Počitelja zbog koridora

vlada
Braco Selimović
15.12.2010.
u 08:08

Traži se rješenje za gradnju mosta kod Počitelja uz očuvanje kulturno-povijesne baštine

Radi utvrđivanja konačnog prijedloga trase koridora Vc na teritoriju Počitelja, Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i IPSA Institut Sarajevo izradili su dodatni studijsko-analitički dokument ‘Autocesta na koridoru Vc na dionici Počitelj-Zvirovići’, objavljeno je nakon jučerašnje sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Najpovoljnije riješenje

Cilj je iznalaženje najpovoljnijeg rješenja za izgradnju mosta kod Počitelja uz očuvanje kulturno-povijesne baštine i zadovoljavanje tehničkih uvjeta na ovoj dionici. U sklopu izrade novog dokumenta izvršene su dodatne istrage na mikrolokalitetu Počitelja, urađeno više varijanti trase, te sačinjena multikriterijalna analiza na temelju koje je moguće izabrati najpovoljnije rješenje trase. Na javnoj prezentaciji Studijsko-analitičkog dokumenta u Čapljini prije mjesec i pol, podržana je jedna od varijanti sjeverne trase. Ta varijanta osigurava maksimalno izbjegavanje prostornih konflikata glede zaštite kulturnog naslijeđa Počitelja, tehničkih mogućnosti trase i interesa lokalne zajednice. Vlada je donijela i Program investiranja sredstava naplaćenih od GSM licencije za 2009. i dijela sredstava od ove naplate u 2010. kojim je predviđeno finansiranje projekata cestovne infrastrukture na magistralnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Donesene su i tri odluke kojima se odobrava raspored dijela sredstava za tri županije.

Financijska pomoć

Bosanskopodrinjskoj i Posavskoj županiji dodijeljeno je po 5, a HBŽ-u 1,5 milijuna KM na ime financijske pomoći. Na ime pomoći odobreno je općinama Pale-Prača 30.000, Čapljini i Tuzli po 200.000, Goraždu 150.000, Tomislavgradu, Ravnom i Ustikolini po 50.000 KM. Usvojeno je i konačno izvješće o šteti načinjenoj od sudionika prosvjeda stradalničkih udruga pred zgradom Vlade FBiH u travnju. Nalaz vještaka je pokazao da je pričinjena šteta od 306.059,45 KM na zgradi Vlade. U izvješću su prezentirane i poduzete aktivnosti na utvrđivanju vinovnika ovog prosvjeda.

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:28 15.12.2010.

307 tisuca maraka za zgradu vlade a ne bi da su je tenkom gazili a ne samo polili bojom .e moj jadni narode

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?