nema pomaka

Putin: Ne slažem se s Obamom, Obama: Većina nam vjeruje

putin
Reuters/PIXSELL
06.09.2013.
u 17:44

Posljednjeg dana summita zemalja G20 čelnici dviju najjačih svjetskih sila nisu došli ni korak bliže rješenju

SAD i Rusija nisu premostile međusobne razlike u vezi s mogućim vojnim djelovanjem u Siriji, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posljednjeg dana summita G20 u Sankt Peterburgu.

Putin kaže kako bi vojna intervencija destabilizirala Bliski istok te da će biti "kontraproduktivna".

Američki predsjednik Barack Obama na summitu je tražio potporu među čelnicima zemalja G20 za američki napad na Siriju, no kako prenosi BBC, protivnici američke vojne intervencije daleko nadmašuju broj pristaša.

– Drska uporaba kemijskog oružja Asadova režima (...) prijetnja je svjetskom miru. Moj je cilj održavati međunarodnu normu o zabrani kemijskog oružja. Želim da zabrana bude stvarna – rekao je Obama.

No, iako Obama tvrdi kako vlada "jednoglasno" mišljenje da je u Siriji korišteno kemijsko oružje te da većina lidera prisutnih na summitu odgovornim smatraju Asadov režim, talijanski premijer Enrico Letta sinoć je nakon zajedničke večere svih lidera G20 summita na svom računu na Twitteru napisao kako je podjela oko Sirije potvrđena. Tijekom večere Obama i Putin razgovarali su nasamo 20 minuta, a Putin kaže kako su obojica čvrsto "stajali na zemlji". Nitko nije popustio, no bar je došlo do dijaloga.

– Čuli smo jedan drugog i razumjeli argumente, no ne slažemo se. Ne slažem se s njegovim argumentima, on se ne slaže s mojim. No, poslušali smo ih, pokušali ih analizirati – rekao je Putin, prenosi Reuters.

Trenutačno, osim SAD-a, "snažan međunarodni odgovor" na situaciju u Siriji traže Australija, Kanada, Francuska, Italija, Japan, Republika Koreja, Saudijska Arabija, Španjolska, Turska i Velika Britanija.

>>Evo kako su se rukovali Obama i Putin – osmijesi samo za medije?

>>Ministri obrane EU: Kemijsko oružje upotrijebio je Assad

>>Papa pisao Putinu: Od početka su prevladavali jednostrani interesi

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije