O detaljima šute

Pusić i Erjavec složili se oko rješenja za Ljubljansku banku!

Pusić Erjavec (1)
Foto: Zeljko Lukunić/PIXSELL
1/5
06.02.2013.
u 18:36

Ako vlade prihvate rješenje, Pusić i Erjavec sastat će se u Zagrebu 19. veljače.

Razgovori o Ljubljanskoj banci u srijedu su se razvukli dulje nego je itko očekivao. Financijski stručnjaci, hrvatski Zdravko Rogić i slovenski kolega France Arhar, ovoga puta s ministrima vanjskih poslova dvije države, Vesnom Pusić i Karlom Erjavcem, u Viteškoj sobi, salonu za sastanke u hotelu-dvorcu u Otočcu ob Krki, pet su sati razgovarali iza zatvorenih vratiju. Njima bliski suradnici su šaptali: "Ovo je dobar znak".

Nešto prije 19 sati napravili su stanku za večeru. Umjesto da se premjeste u salon, u sobu su im donijeli prilično uobičajen objed. Klonili su se skupljih jela, pa tako i političko-gastronomskog specijaliteta koji je nasmijao novinare, piranskog brancina, te su odabrali krem juhu od korabe, junetinu u umaku s pečenim krumpirom i povrćem te za kraj, hotelski specijalitet, slasticu pod imenom tris. Kako ime kaže, sastoji se od tri dijela: čokoladnog moussea, torte od jagoda i domaćeg sladoleda. I baš je, pred kraj radne večere, slovenski ministar Erjavec predstavio prijedlog rješenja koji je čuvao u rukavu, kažu nam upućeni. Tris je vjerojatno bio još ukusniji jer je prijedlog odmah naišao na odobravanje.

Umjesto da razgovaraju još par sati, kako se očekivalo, u 19.45 okupili su novinare da bi im poručili: "Složili smo se oko rješenja. Ima nekoliko podvarijanti. Detalje vam nećemo reći jer ga prvo moraju odobriti premijeri." Očekuje se da će danas u Bruxellesu premijeri Zoran Milanović i Janez Janša razgovarati na tu temu.

- Naš je posao pronaći rješenje koje je politički održivo i prihvatljivo za obje strane. Došli smo do takvoga rješenja - rekla je Vesna Pusić, ističući da ono obuhvaća ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu u roku koji će omogućiti da "Slovenija ne bude zadnja članica EU-a koja će to učiniti". Potvrdio je to i Erjavec, rekavši da ne želi imati na leđima teret da Hrvatska ne uđe u EU te sprečavanje širenja Unije. Inače, Erjavčeva stranka DeSUS u utorak je objavila da se povlači iz Janšine koalicije, a mandat ministra Erjavca trajat će do 22. veljače.

- Mislim da će Slovenija s tim rješenjem ostvariti svoje ciljeve - dodao je. Prema nekim informacijama, riječ je potpuno novom prijedlogu i rješenju koje se dosad nije spominjalo, na što se možda i odnosila izjava V. Pusić kako je riječ o "inovativnom" rješenju, onom koje neće štetiti ni jednoj ni drugoj strani. Prema drugima, buduća kronologija bi mogla ovako izgledati: Hrvatska povlači tužbe, odnosno punomoć bankama protiv Ljubljanske banke, a Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovor.

Potom dolazi do ipak nekakvog poravnavanja dugova, što je sintagma na koju su sinoć neki upućeni ipak odmahivali glavama. U poravnanje bi bio uključen dug LB-a, koji je 1991,. preračunato, iznosio oko 278 milijuna eura te dugovanja hrvatskih tvrtki prema LB-u bez kamata, a u računicu bi bila uključena i slovenska imovina u Hrvatskoj.

Ako vlade prihvate rješenje, Pusić i Erjavec sastat će se u Zagrebu 19. veljače. Prođe li sve u redu, ratifikacija bi mogla biti na sjednici slovenskog parlamenta u ožujku. - To je moj cilj. Neću tada više biti ministar, ali ću biti zadovoljan jer smo obavili veliki posao - zaključio je Erjavec.

>>Pusić: To je umjetnički dojam, mi imamo sasvim suprotne podatke

>>'Državni vrh želi Sloveniji darovati 1,5 milijardi eura'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije