28. zvijezda Eu neba

Pusić čestitala sugrađanima: Ljudi, uspjeli smo!

pusić (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/5
30.06.2013.
u 14:08

Hrvatska je spremna kao članica EU biti partner zemljama u regiji, ne iz velikodušnosti nego iz čistog interesa, a to je sigurnost u regiji, rekla je V. Pusić

Hrvatska od ponoći mora promijeniti "čip" u glavi i shvatiti da se više ne usklađuje s pravilima Europske unije nego da suodlučuje i postaje sukreatorica Europe, rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za medije uoči početka službenog dijela programa proslave ulaska u EU. Iako od ponedjeljka postaje dijelom političke Europe, Hrvatska fizički ostaje gdje je i bila, susjedne zemlje vidi kao partnere i u tom partnerskom odnosu prema regiji Hrvatska vidi svoju odgovornost, naglasila je.

- Više od svega, želim čestitati sugrađanima i sugrađankama. Ljudi, uspjeli smo! - rekla je V. Pusić.

Značajnom, važnom i pozitivnom nazvala je činjenicu da će predsjednici Srbije i Kosova sjediti za istim stolom na sastanku u Zagrebu u ponedjeljak, jer da to pokazuje veliku odlučnost da provode sporazum koji su potpisali uz pomoć EU. Kolegama iz Srbije, koji su tek na početku svog puta prema EU, poručila je kako nema pravednih i nepravednih kriterija koje neka zemlja treba ispuniti da bi postala članica te je dodala kako je i Hrvatska često upadala u zamku razmišljanja o nepravednim kriterijima koje je morala ispuniti. Rekla je i kako uz visoke kriterije ide i pozitivna politička poruka.

- Hrvatska je spremna biti partner, ne iz velikodušnosti nego iz čistog interesa, a to je sigurnost u regiji - kaže V. Pusić.

Ponovila je da se Hrvatska nada ući u Schengen za dvije godine, no naglasila je i da taj ulazak nije trofej jer da nacionalna ekonomija mora biti spremna za to. Također je naglasila i da se njemački porezni obveznici, kao ni porezni obveznici drugih članica EU, ne moraju bojati ulaska Hrvatske, i to iz dva razloga. Jedan je taj što bi, da uopće može konkurirati za financijsku pomoć EU, tzv. bailout, Hrvatska morala biti članica eurozone, a drugi je taj da analize stručnjaka EU pokazuju mali gospodarski rast RH u 2014. i još veći u 2015.

>>Hrvatska je već u EU! Službene stranice unije na našem jeziku

>>Posljednji sati dijele nas od ulaska u EU, državnici u Zagrebu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?