NAPETOSTI

Pucano na Gradsku vijećnicu u Mostaru

vijecnica
Braco Selimović
27.03.2012.
u 09:31

Pucnjava se čula oko 1.00 sat iza ponoći, a na mjesto događaj jutros je izašla i policija

Nepoznate osobe pucale su noćas oko 1:15 sati iz vatenog oružja u pravcu nove zgrade mostarske Gradske vijećnice, koja je u ponedjeljak svečano otvorena, potvrđeno je Feni iz Policijske uprave Mostar.
 
 "Na mjestu događaja pronađeno je 5 čahura pištoljskog kalibra, a počinitelji su se udaljili u pravcu zgrade Općinskog suda", izjavio je za Fenu zapovjednik Policijske stanice Centar Hasan Lerić.
 
 Dodao je kako je patrolni policajac primijetio dvije osobe na mjestu otkuda je pucano, te da je navjerojatnije krupni muškarac kraće kose pucao na zgradu Gradske vijećnice
 
"Na zgradi Gradske vijećnice primijećeno je jedno oštećenje, no detaljnije informacije imat ćemo nakon očevida koji je u tijeku", kazao je Lerić.
 
Zapovjednik Policijske stanice Centar nije mogao reći koji su točni motivi ovog djela, no pretpostavlja se da su usko povezani s podizanjem političkih tenzija oko otvaranja mostarske  Gradske vijećnice 
 
Naime, jučerašnjem otvaranju Gradske vijećnice nisu nazočili gradski vijećnici iz reda bošnjačkog naroda, jer je u krugu Vijećnice postavljeno spomen-obilježje-stećak s imenima poginulih branitelja, a sklonjen je križ koji je prije stajao na tom mjestu.
 
"To smatramo čistom provokacijom, s obzirom da su upravo na ovom mjestu u euforiji fašističkog orgijanja HVO-a i HV-a ubijani logoraši, civili i vršeno genocidno etničko čišćenje Grada od nehrvata, s krajnjim ciljem stvaranja 'stolnog hrvatskog grada'. Ovo je samo vrhunac licemjerstva gradonačelnika Ljube Bešlića, koji je stalno zamajavao javnost da se u krugu Vijećnice neće nalaziti spomen-obilježja s nacionalnim i vjerskim simbolima", istaknuo je u priopćenju Klub vijećnika  Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara. 
 
Mostarski gradonačelnik Bešlić, dopredsjednici Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović i Slađana Gotovac izrazili su žaljenje zbog nedolaska Kluba Bošnjaka na otvaranje i svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Tako Vidović smatra da  priopćenje, koje je u nedjelju uputio Klub Bošnjaka, ne vodi ničemu dobrome u Mostaru.

 "Vjerujem da nedolazak Bošnjaka neće u konačnici pokvariti sliku ove prelijepe građevine, koja je kulturno povijesna baština i koja nosi cijeli Mostar iz prošlih vremena", kazao je Bešlić, te dodao  kako postavljenim spomen-obilježjem stećkom nikoga nisu htjeli iritirati.

 I Klub Hrvata u Gradskom vijeću Mostara oglasio se priopćenjem za javnost u kojem je izrazio iznenađenje i čuđenje retorikom priopćenja Kluba Bošnjaka, koje je, kako se navodi, prepuno uvredljivih izjava na račun spomen-obilježja i poginulih branitelja hrvatskog naroda 
 
Predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara Marko Gilja kazao je u izjavi za novinare kako predstavnici hrvatskog naroda nikada nisu izrazili svoje negodovanje na postavljanje spomen obilježja poginulim iz reda bošnjačkog, srpskoga i ostalih naroda, pa ni u konkretnom slučaju nelegalnog postavljanja spomenika na površini u Sjevernom logoru ispred Javnog poduzeća "BH Pošta", a koje je u vlasništvu Vlade Federacije BiH, kao i spomen-obilježja na lokalitetu kod hotela "Ruže" na samom ulazu u staru gradsku jezgru.
 
 "Svatko ima pravo iskazati svoju tugu i svoju bol", kazao je Gilja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije