PREGOVORI

Prvo riješiti pitanje SBŽ-a, a tek onda o vlasti u HNŽ-u i BiH

lasić
VL FOTO
16.08.2011.
u 09:35

Dva HDZ-a očekuju da se prvo riješi stanje u SBŽ-u, pa onda u HNŽ-u

Prvi posao domaćih političkih aktera nakon povratka s ljetnog odmora bit će oživljavanje procesa uspostave vlasti, od županijske do državne razine. Iako među njima ima nepovjerenja, posebno u nekim lokalnim sredinama, dvije ključne hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990., u nastavak procesa ulaze s usuglašenim stavovima. Očekuju da se riješi situacija oko formiranja vlasti u Srednjobosanskoj županiji, nakon čega bi se imenovala i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

Pregovori stranaka

Pregovori sa strankama platforme vode se zasebno u Travniku i Mostaru, iako je jasno da će ovo pitanje biti riješeno po principu „spojenih posuda“. Međustranački dogovor je mnogo bliži u HNŽ-u, dok je u slučaju SBŽ-a sve realnije ponovno uključivanje OHR-a. Predstavnicima međunarodne zajednice je, čini se, postalo jasno da je uspostava legitimne vlasti u SBŽ-u elementarni preduvjet i za uspostavu državne vlasti. Zbog toga bi visoki predstavnik Valentin Inzko vrlo brzo mogao tražiti odgovor na pitanje što se u proteklom razdoblju uradilo po zahtjevima koje je on iznio u svome pismu prije nekoliko tjedana.

Ništa bez dva HDZ-a

Osim popune rukovodstva županijske Skupštine i povratka stare Vlade, nije ostvaren značajniji napredak, premda je jasno da je stabilnu vlast moguće uspostaviti samo uz sudjelovanje dva HDZ-a s jedne i bloka SDP-SDA s druge strane. Iste stranke bi trebale ući u vlast i u HNŽ-u. Dva HDZ-a čekaju da se raščisti situacija u Travniku i Mostaru da bi proveli u djelo već postignuti međustranački dogovor u Hercegbosanskoj županiji, gdje će najvjerojatnije biti zaključen proces uspostave županijskih vlada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?