IZBORI 2010.

Prvo će biti konstituirano Predsjedništvo BiH

izbori
VL FOTO
04.11.2010.
u 08:34

Potvrđivanjem skoro svih rezultata, izborni proces ulazi u novu fazu, a to je konstituiranje nove vlasti za iduće četiri godine

Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo je konačne izborne rezultate za sve razine vlasti, osim za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije, gdje će na pet biračkih mjesta izbori morati biti ponovljeni.

Sukladno tomu, od jučer faktički teku rokovi za uspostavu novoizabranih tijela vlasti na svim razinama. Prema najavama, prvo će biti konstituirana Narodna skupština Republike Srpske, i to već 15. studenoga, a ubrzo se očekuje i inauguracija članova Predsjedništva BiH te predsjednika i dopredsjednika RS-a. Formiranje i svih preostalih parlamenata očekuje se najkasnije početkom prosinca, a tome će prethoditi intenzivni razgovori stranačkih lidera o vladajućim koalicijama. Potvrđivanjem skoro svih rezultata, izborni proces ulazi u novu fazu, a u SIP-u ističu kako je iskustvo s proteklih općih izbora pokazalo da je potrebno obaviti ozbiljnu raspravu o izmjenama niza zakona i samog izbornog procesa. Član SIP-a Suad Arnautović upozorio je jučer da je potrebno obaviti ozbiljnu raspravu o aktualnoj formuli za dodjelu mandata, a druga stvar o kojoj je potrebno razgovarati jeste tip glasačkog listića.

-Kod nas se još ne radi o potpuno otvorenoj izbornoj listi, odnosno glasačkom listiću na kojem bi birači mogli zaokruživati kandidate iz različitih stranaka i formirati svoju virtualnu listu, kazao je Arnautović, dodajući da je za raspravu i pitanje izbornog praga, odnosno potrebe da se on poveća ili smanji. On ističe i značaj reforme izbornih jedinica. Naime, iako je zakonom utvrđeno da se svake četiri godine raspravlja o izbornim jedinicama na svim razinama, do sada to nije urađeno, pa Arnautović konstatira da imamo velike razlike u pogledu tzv. izborne magnitude, ali i u broju birača koji nastanjuju jednu izbornu jedinicu. Ukazao je i na manjkavosti u Zakonu o financiranju političkih stranaka i Zakon o sukobu interesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?