MARIO ŠIMOVIĆ

Prvi specijalist ortodoncije zuba u Mostaru nakon desetljeća

simovic
Braco Selimović
24.01.2012.
u 13:08

Šimović je svoju specijalizaciju završio u Sarajevu, a nada se kako će za nekoliko godina taj dio obrazovanja mladi moći steći u Mostaru

Mostar, ali i Hercegovačko - neretvanska županija uskoro bi se mogli suočiti s nedostatkom specijalista stomatologa. Naime, domovi zdravlja u ovom dijelu BiH nisu već godinama raspisali natječaje za specijalizacije u stomatologiji. Mladi stomatolozi su prisiljeni sami sebi plaćati specijalizaciju, a samo rijetki od njih to u uspiju. Zbog toga je završetak specijalizacije, dr. stomatologije Maria Šimovića vijest. Utoliko je veća ako znamo podatak da Mostar skoro deset godina nije dobio novog specijalistu ortodonta. A upravo je to Mariu pošlo za rukom.

Ortopedija vilice

- Moja specijalizacija je ortopedija vilica -ortodoncija. Ortodoncija se bavi ispravljanjem i zuba i čeljusti. Danas nije problem imati fine zube, ali je veliko pitanje odnos čeljusti. Imamo ljude koji imaju premalu vilicu, a velike zube kao i druge brojne druge probleme. Znači, radi se, osim ortopedije zuba, i ortopedija čeljusti. Mi bi najbolje trebali surađivati s pedodontima i maksilofacijalnim kirurzima, ali nažalost, u Mostaru to još uvijek nije razvijeno. Dešava se da djeci ne možemo staviti aparat radi preranog gubitka stalnih zuba. Osim toga imamo osobe čiji bi se tretman trebao nastaviti kod maksilofacijalnog kirurga. Ipak, tu suradnju još treba razviti - govori nam Šimović na početku našeg razgovora. On je specijalizaciju završio u Sarajevu. Usporedo s tim je cijelo vrijeme radio u Mostaru, tako da su mu zadnje dvije godine prošle na relaciji Mostar - Sarajevo. - Za sada ostajem u Mostaru, radim privatno, a nadam se kako će jednoga dana za mene biti mjesta u mostarskom Domu zdravlja - nada se naš sugovornik. Njegov završetak specijalizacije nije kraj njegovog znanstvenog rada. Volje za usvajanje novih znanja svakako ima, ali će za to biti potrebna i značajna financijska sredstva koja će sam morati iznaći. I upravo mu je to jedan od glavnih ciljeva trenutno.

Nastavak znanstvenog rada

- O svome trošku svakako nastavljam i s znanstvenim radom, napredovanjem, a iskreno se nadam kako će i u Mostaru jednoga dana biti otvoren fakultet stomatologije te kako će izobrazba novih kadrova biti puno jednostavnija nego je to sada slučaj. Sada je ispred mene doktorat iz biomedicine i tada ću postati docent specijalist ortodoncije, doktor stomatologije. Zvuči kompleksno, ali je još kompleksnije doći do toga - kroz smijeh govori Šimović. Ono što je poražavajuće jest činjenica kako će Šimovićevo znanstveno postignuće vrijediti tek kada se u Mostaru otvori Stomatologija kao fakultet i nikako prije toga. - Do tada treba biti strpljiv i razvijati se u stručnom smislu što je moguće više - ozbiljno poručuje prvi specijalist ortodoncije u Mostaru nakon skoro jednog desetljeća. Ipak, Šimović ističe kako još nije siguran kada će krenuti s obranom doktorata i nastavkom znanstvenog napredovanja. Ističe kako u Mostaru ima još nekoliko mladih osoba koje bi trebale biti uspješni stomatolozi, koji će biti odlični znanstvenici iz ove grane medicine te kako s tim Mostar dobiva sve predispozicije za otvaranjem stomatološkog fakulteta pri Sveučilištu u Mostaru, odnosno postojećem Medicinskom fakultetu. Upravo je osnivanje jedne ovakve institucije preduvjet za daljnji razvoj stomatologije na ovim prostorima. - Bilo bi sasvim dovoljno da imamo fakultet stomatologije koji bi godišnje primio do 15 studenata. Sve potrebe bi bile podmirene, a mladi ljudi bi imali mogućnost daljnjeg napredovanja u svome gradu. Nadam se kako ćemo to i dočekati jednog dana - zaključuje naš sugovornik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?