sramota za obamu

Prvi put u povijesti: SAD-u snižen kreditni rejting

barack obama
Reuters/PIXSELL
06.08.2011.
u 11:46

Predviđa se kako će ovo smanjenje poljuljati povjerenje investitora u najveće svjetsko gospodarstvo i poskupjeti daljnje zaduživanje.

Zaduženost američkog gospodarstva i proračunski deficit koštali su Sjedinjene Američke Države smanjenja kreditnotg rejtinga. Kako javljaju svjetski mediji, međunarodna agencija za kreditni rejting Sandard & Poor snizila je SAD-u u petak kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u Americi.

Predviđa se kako će ovo smanjenje poljuljati povjerenje investitora u najveće svjetsko gospodarstvo i poskupjeti daljnje zaduživanje, i države i pojedinaca. 

Odluka S&P-a uslijedila je nakon što je američki predsjednik Barack Obama parafirao zakon koji predviđa proračunske rezove od gotovo 2.500 milijardi dolara u razdoblju od 10 godina i za više od 2.000 milijardi povećava granicu zaduživanja, ali ne donosi niti jedno povišenje poreza, piše BBC.

U američkoj državnoj riznici tvrde da je odluka Standard & Poors'a utemeljena na pogrešci.

Prva reakcija na smanjenje kreditnog rejtinga stigla je iz Pariza.

- Francuska ima puno povjerenje u stabilnost američkog gospodarstva, kazao je za  AFP Fracois Baroin, tamošnji ministar financija. 

Baroin je naglasio kako je vrednovanje agencije S&P samo jedan od triju čimbenika prema kojima treba promatrati financijsku situaciju u SAD-u. Ostale dvije agencije, Moody's i Fitch potvrdile su, naime, najveći mogući rejting, AAA, za SAD.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?