Napokon kolodvor

Prvi autobusi iz Klanca krenuli su prije tri dana

Kolodvor
01.02.2013.
u 09:53

Gradski promet
se povećao, potreba za javnim površinama raste

Širokobriješki autobusni kolodvor, čija je izgradnja aktualna već nekoliko godina, do kraja ovog mjeseca imat će i svoju praktičnu uporabu. Tako će ionako ‘usko grlo’ u prometu, ispod širokobriješkog hotela biti zauvijek riješeno neopisive prometne gužve, kako one koju stvaraju autobusi, tako i putnici cestovnim prometom.

Autobusi već staju

Zapravo, putnici i slučajni prolaznici su ovih dana primijetili, kako se na platou, gdje je planiran autobusni kolodvor, na semaforima na ulazu u Široki Brijeg već parkiraju autobusi.

- Mislili smo pričekati još nekoliko dana da asfaltiramo dio koji je planiran za kolodvor, ali situacija nas je primorala te smo u srijedu dopustili autobusima da koriste prostor na kojem će biti kolodvor. Zapravo, u tijeku je izgradnja kanalizacije upravo na dijelu prostora ispod hotela, koji je korišten za autobusno stajalište, te smo preporučili da se autobusi počnu parkirati u Klancu, rekao je šef Odjela za obnovu i razvitak Boro Đolo. Kraj prometnice Mostar - Posušje, na ulazu u Široki Brijeg, je živo. Dok skupina djelatnika obavlja zemljane radove, nekoliko autobusa ili čeka putnike ili ih iskrcava. Već se osjetila živost, posebice jer najveći broj putnika upravo čine učenici i studenti.

- Trenutačno postavljamo podzemne cijevi za odvod voda, kako onih oborinskih, tako i fekalnih te dovod čiste vode. Naravno, treba postaviti i ostale kablove za telefon, struju i slično, kako kasnije ne bi morali nešto kopati. Nakon polaganja instalacija pristupit ćemo asfaltiranju prostora. Time ćemo osigurati uvjete za normalno ukrcavanje i iskrcavanje putnika te parkiranje autobusa. Za takve radove potrebno je 15-20 radnih dana. Dakle, najdalje do kraja veljače plato će biti uređen za parkiranje autobusa i prihvatanje putnika - rekao je Đolo.

Izgradnja objekata

Proteklih dana uređene su i proširene izlazne trake prema glavnoj prometnici Posušje - Mostar, te napravljene prilazne ceste prema budućem autobusnom kolodvoru. Kako je najavljeno novi autobusni kolodvor u Širokom Brijegu bit će rađen po načelu javno-privatnog partnerstva, a u autobusni kolodvor planira se uložiti 1,2 milijuna maraka.

- Mi imamo plan kolodvora, ali još nisu planirani popratni objekti za kolodvor. Kako će izgledati zgrade oko kolodvora još nije definirano, ali to slijedi naknadno. Naravno, očekuje se da će tu biti i ugostiteljskih objekata i trgovina i slično. Vodit ćemo računa da se tu ne grade kockarnice, barovi i slični sadržaji koji nisu primjereni za takve objekte - tvrdi Boro Đolo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?