Borba protiv dima

Prozori su nam zatvoreni!

Klanac
21.07.2012.
u 10:55

Došli su do nalaza u kojem je razina CO znatno povišena. Vlasnik kaže da tu nema ništa štetno

U Širokom Brijegu već pola godine traje spor između mještana MZ Trn i tvrtke Klanac Široki Brijeg. Naime, toliko je prošlo od kada su mještani ove MZ zatražili od Inspekcijske službe Široki Brijeg da izvrši inspekcijski pregled nad objektom koji se nalazi u sklopu salona namještaja Klanac.

Provjera objekta

Naime, kako su kazali, u skladištu - radionici napravljeni su improvizirani dimnjaci, kroz koje izlazi gust, crn i težak dim. Pretpostavljaju da vlasnici lože otpadnu smolastu pilotinu od iverice ili sl. Smatraju da su im bitno narušeni uvjeti života, te su zatražili od inspekcije da objekt provjeri i vlasnicima naloži prestanak paljenja. Općinski sanitarni inspektor je izvršio očevid, a prema njihovim riječima, vlasnici su uvjeravali inspektora kako lože ostatke od proizvodnje drvenih podnica za ležajeve tzv. latekse, napravljene od bukovine. Dobili su obećanje kako će se s loženjem prestati kada zatopli, ali stanje se pogoršalo. Vlasnici su ugradili novu peć i ozidali dimnjak, te sada lože otpadni materijal, koristeći ga i kao proizvodno gorivo. Mještani se žale kako stalno moraju držati prozore zatvorene. Prije dva dana došli su do nalaza od tvrtke Multiteh iz Zenice koja je izvršila ispitivanje vrijednosti plinova u dimnom kanalu “Klanac”, a koju je naručio vlasnik tvrtke. Prema nalazu, od 28. lipnja, izmjerena vrijednost CO (ugljičnog monoksida) je 2567 mg/m3, dok je dozvoljena vrijednost 150 mg/m3. Mještani su nakon toga vlasnika prijavili i policiji. Kontaktirali smo i vlasnika objekta, Mladena Musu, koji nam je također poslao nalaz iste tvrtke, ali na kojem pak stoji da su dopuštene vrijednosti CO od 1000 do 2500 mg/m3. Musa nam je kazao kako su pogrešku napravili. Kazao nam je kako prave lakso podnice odnosno podove za krevete koji se rade od furnira, te koriste ljepilo E1, koje ima, kako je rekao, europske standarde, a koje u sebi ipak ne bi trebalo imati otrove. - Za to ljepilo mi treba presa koja mora imati radnu temperaturu 100 - 110 stupnjeva. Zbog toga imam kotlovnicu. A ložim furnir, otpad koji je potpuno čist, kazao je Musa. Kontaktirali smo i spomenutu tvrtku Multiteh iz Zenice, i upitali o dobivenim nalazima koji su nam kazali kako se radi o malom kotlu te da tvari koje se lože, a ako se radi o paletama, čim ulaze u zrak da je njihovo djelovanje neznačajno, te kako bi štetno moglo biti ako se čovjek nalazi unutar dimnjaka.

Mjerenje dimnjaka

Kazao je i kako su oni vršili mjerenja unutar samog dimnjaka, a ne izvan njega. Što se tiče nalaza, kazao nam je da su upravo radi ovog slučaja u četvrtak kontaktirali i federalno ministarstvo zbog čega su vlasniku proslijedili i drugi nalaz. Kazao je kako gorivo na biomasu nije definirano pravilnikom koji koristi FBiH. - Ima za čvrsto fosilno gorivo. Stoga smo uzeli iz pravilnika susjedne RH koja nam je najbliža. Tako da smo uzeli granična vrijednost za CO od 1000 do 2500 mg/m3, kazali su nam iz Multiteha. Također, kazao je kako primjerice u nalazu nema SO2 i drugih zagađivača, te da može biti i loš atmosferski pritisak koji je pokazao takva mjerenja. Kazali su nam kako u pravilniku kojeg je donijela FBiH stoji zapravo pogreška oko graničnih vrijednosti. Također, pitali smo i tvrtku Dvokut Pro Sarajevu koja radi na polju zaštite okoliša, mjerenja i energetike, te također vrši mjerenja plinova. Iz ove tvrtke su nam na naše pitanje o graničnim vrijednostima kazali kako prema pravilniku o ograničenju emisija u zrak, za biomase stoji da je 0,25 mg te kako se radi o tiskarskoj pogreški. - Mi kada radimo ispitivanja radimo po pravilniku iz RH, a ovisno o kakvoj se vrsti pogona radi vrijednost je od 150 do 2500 pa i 3000 mg/m3, kazali su nam iz Dvokut Pro. Kazao nam je i kako bi za postrojenje koje se nalazi u Š. Brijegu granična vrijednost trebala biti 250 mg/m3. Kazao je kako je to plin bez boje i mirisa kojeg ljudi ne mogu osjetiti, tako da ne bi trebao smrdjeti. Također, kazao je i kako nalaz CO je viši nego što treba, a da uzrok može biti neodržavanje kotla. Također, kazao je da osobe mogu osjetiti prašinu i čađ, koja mora biti mjerena, jer nalaz nije rađen po adekvatnom pravilniku. Kako nismo uspjeli dobiti odgovor od sanitarnog inspektora, mještanima tek ostaje čekati ponedjeljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?