UPOZORENJE

Provjerite novčanice od 20 KM jer ih krivotvoritelji najviše rabe

Novac
Arhivska fotografija
11.11.2010.
u 08:14

Unatoč bankomatima i POS aparatima, trgovci radije uzimaju gotovinu, što krivotvoriteljima olakšava posao

Količina krivotvorenog novca u BiH tijekom posljednjih pet godina je sve veća, a krivotvoritelji postaju sve vještiji. Iako zasad još ne primjenjuju najsofisticiranije metode krivotvorenja novca, sve više se usavršavaju i uskoro bi mogli biti rame uz rame svjetskim ekspertima, tvrde iz Centralne banke BiH.

Što najviše krivotvore

Prema njihovim podacima, krivotvoritelji najviše “napadaju” novčanicu od 20 KM i od ukupno krivotvorenog novca na ovu novčanicu otpada više od polovice (56,6 %), a potom novčanicu od 50 KM (23,9 %). Osim papirnatih novčanica, na meti krivotvoritelja su i kovanice, pa su tako zabilježeni pokušaji krivotvorenja kovanica od 5 KM. Kod stranih valuta, novčanica od 100 eura je omiljena kod krivotvoritelja i na nju otpada oko 93 posto svih krivotvorenih novčanica. Na ovaj postotak najviše je utjecala nedavna velika zapljena krivotvorenih eura iz Bugarske koju su kriminalci pokušali ubaciti u platni promet BiH.

Krivotvoritelji su iznimno obrazovani i odlično poznaju tiskarsku i grafičku delatnost, dok su rasturači vrlo vješti u odabiranju mjesta, vremena i načina rasturanja lažnih novčanica. Lažni novac se uglavnom rastura na tržnicama, kioscima, trgovinama, tržnim centrima, benzinskim crpkama, autopijacama, mehaničarskim i drugim radnjama. Kriminalci često novčanicama od 50 KM ili 100 eura plaćaju jako male račune kako bi dobili što više legalnog novca. Stručnjaci građanima savjetuju da budu oprezni kad primaju novac, posebno u manjim apoenima te da vode računa o mjestima i osobama od kojih primaju novac.

Plaćanje karticama


Iako u BiH ima 1.335 bankomata i 16.259 POS aparata (uređaja na prodajnom mjestu putem kojih se čitanjem kartice obavlja transakcija), trgovci u BiH radije uzimaju gotovinu, što hrabri krivotvoritelje. Kemal Kozarić, guverner CB BiH, kaže da u BiH trenutno u optjecaju oko 2,4 milijarde KM gotovog novca, što BiH svrstava u jednu od zemlja s najviše gotovine u opticaju. To nije dobro, jer povlači sa sobom sigurnosne prijetnje ne samo zbog porasta broja krivotvorenih novčanica, nego i zbog rizičnog prijevoza novca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?