Europski put BiH

Provesti presudu “Sejdić i Finci” najdalje u iduća dva mjeseca

Šestorka
28.01.2013.
u 09:21

Ključni problem ostaje spor o načinu izbora članova Predsjedništva BiH

Upozorenje europskog povjerenika za proširenje. Štefana Fuelea vladajuće stranke na državnoj razini shvatile su vrlo ozbiljno.

Dnevni red

Zbog neprovedbe presude „Sejdić i Finci“ Bosni i Hercegovini prijeti potpuni zastoj u procesu europskih integracija, ali i nepriznavanje rezultata svih budućih izbora provedenih po sadašnjim ustavnim i izbornim pravilima. O tome će vladajuća šestorka razgovarati na sastanku čije se održavanje očekuje sredinom veljače. Domaćin sastanka, čelnik SBB-a Fahrudin Radončić precizan termin će utvrditi u konzultacijama s ostalim stranačkim čelnicima. Dnevni red, pak, neće trebati puno usuglašavati. Glavna tema sigurno će biti konačno rješenje presude „Sejdić i Finci“. - Svi smo vrlo zainteresirani, odlučni i odgovorni provesti odluku suda u Strasbourgu. Alternativa je beznađe, izolacija BiH, slijepi kolosijek. S druge strane se otvaraju veliki financijski fondovi i vrata Europe, a mi postajemo dio europske obitelji. Između takve mrkve i štapa nije teško izabrati, a nadam se da se to isto odnosi i na oporbu, a najopasnija je destruktivnost SDA. Poruka iz Bruxellesa je jasna da izbori 2014. neće biti fer, pošteni i neće voditi nigdje građane ove zemlje - kaže Radončić koji je ovih dana u Bruxellesu imao vrlo otvorene razgovore s predstavnicima EU.

Kandidacijski status

Želi li tijekom ove godine dobiti kandidacijski status u Europsku uniju Bosna i Hercegovina mora najkasnije do proljeća riješiti pitanje presude „Sejdić i Finci“, odnosno korigirati Ustav i Izborni zakon. Pitanje izbora i sastava Doma naroda Parlamenta Bosna i Hercegovina je skoro usuglašeno, a ključni problem ostaje spor oko načina izbora članova Predsjedništva BiH. No, ako sve strane pokažu dovoljno dobre volje, dogovor je moguć već na sljedećem sastanku. Do održavanja najavljenog sastanka šestorke bit će poznat i ishod parlamentarnog izjašnjavanja o smjeni aktualne Vlade Federacije pa će i to biti nezaobilazna tema razgovora šestorice stranačkih lidera. Tu je i provedba dogovora o usvajanju seta reformskih zakona u državnom Parlamentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?