Podizanje tenzija

Protiv Gotovine nije podignuta ni optužnica ni potjernica

Ante Gotovina
23.11.2012.
u 11:44

Nitko se ne može uhitit na osnovu krivične prijave, već na osnovu potjernice

Nakon što je netom oslobođeni hrvatski general Ante Gotovina izjavio da bi volio posjetit BiH, mediji iz RS-a su burno reagirali. Naime, počeli su pozivati na njegovo uhićenje. Prema pisanju Pressa, Gotovina bi trebao biti uhićen zbog istrage koju protiv njega vodi Tužiteljstvo BiH, jer je navodno počinio ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim općinama u ljeto 1995. godine. Navodi se kako je Centar javne sigurnosti Banja Luka 30. lipnja 2009. godine Tužiteljstvu BiH dostavio krivičnu prijavu protiv Gotovine i još 14 osoba.

Sugovornici Pressa ističu da se Gotovinu i sve koji su sudjelovali sumnjiči da su od 8. do 17. rujna 1995 godine, u sklopu zajedničke akcije regularne Hrvatske vojske, HVO-a i Armije RBiH, pod nazivom "Maestral", na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po komandnoj odgovornosti krivi za ubojstvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120.000 srpskih civila.

Osim Gotovine, CJS Banja Luka je podnio krivične prijave i protiv gotovo cijelog bivšeg hrvatskog vojnog vrha.

Međutim, ono što je sporno jeste da se nitko ne može uhititi na osnovu krivične prijave, već na osnovu potjernice, koju u ovom slučaju Tužiteljstvo BiH nije uopće niti podiglo ni u slučaju Gotovine ni ostalih navedenih hrvatskih vojnih dužnosnika.

U Tužiteljstvu BiH je rečeno da se vodi istraga u određenim predmetima koji se odnose na navodne ratne zločine u akciji "Maestral" protiv više osoba, ali nije navedeno je li među njima i Gotovina.

O tome hoće li biti raspisana potjernica odluku će donijeti Tužiteljstvo na osnovu istrage.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?