Pravilnik

Prostorni plan ne predviđa lokaciju za mineralne sirovine

Sjednica
22.06.2012.
u 09:06

O pravilniku se raspravljalo na sjednici Općinskog vijeća Čapljina

Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a provodi aktivnosti na pripremi pravilnika o načinu raspolaganja mineralnom sirovinom i tzv. jalovinom iskopanom prigodom izvođenja građevinskih i drugih radova. Jedna od odredbi tog pravilnika predviđa da je Ministarstvo dužno uz suglasnost jedinica lokalne samouprave u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu pravilnika odrediti lokacije za odlaganje mineralne sirovine i jalovine iskopane prigodom građevinskih i drugih radova. Kako bi se pravilnik mogao nesmetano i primjenjivati Ministarstvo je na adresu OV-a Čapljina uputilo zahtjev da se na sjednici odredi jedna ili više lokacija na području općine Čapljina na kojima bi se odlagala spomenuta mineralna sirovina. Uz sve to objekt, odnosno lokacija bi trebali biti pod zaštitom.

“Iako se u ovom slučaju ne radi o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina, kao izraz dobre volje i s ciljem nastavka dobre suradnje s općinama, pravilnikom će se odrediti da će se prihod od prodaje ove mineralne sirovine dijeliti između jedinica lokalne samouprave i županije sukladno Zakonu o koncesijama HNŽ-a”, stoji uz ostalo u dopisu županijskog Ministarstva gospodarstva koje je na svojoj sjednici razmatralo i Općinsko vijeće Čapljina. Na kraju je ipak usvojen zaključak po kojem Općina Čapljina nije u mogućnosti ispuniti ove zahtjeve županijskog Ministarstva gospodarstva. “Imajući u vidu da je OV Čapljina na sjednici održanoj 2. ožujka ove godine donijelo prostorni plan općine Čapljina za razdoblje od 2010. do 2020.godine,u kojem je određeno mjesto za odlaganje građevinskog otpada, a ne mineralnih sirovina, proceduru koju je nužno provesti kod donošenja odgovarajućih odluka iz oblasti prostornog planiranja i uređenje, pa time i izmjena i dopuna postojećih, kao i samo koštanje te procedure, OV Čapljina za sada nema mogućnosti pristupiti određivanju posebnih i zaštićenih prostora za odlaganje mineralnih sirovina iskopanih prilikom izvođenja građevinskih radova”, stoji u zaključku OV Čapljina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?