Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

\'Prošlo je vrijeme komocije i eksperimentiranja s Hrvatskom\'

U drugom krugu glasovanja Karamarko je pobijedio sa 970 glasova, ispred Kujundžića koji je osvojio 860 glasova.
20. svibnja 2012. u 09:57 1 komentara 20 prikaza
drago prgomet,milan kujundžić, tomislav karamarko (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/45

 

18.30 Od kandidata za predsjednika jedina je u krugu dvorane ostala Jadranka Kosor. Drugi su se kandidati razišli po svojim bazama gdje dočekuju rezultate. Kosor se, pak, sa svojim pristalicama sjela na terasu ispred dvorane gdje se srdačno pozdravila s Đurom Pericom, jednim od utemeljitelja HDZ-a. 20

Nakon Franje Tuđmana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor, Tomislav Karamarko postao je novi predsjednik HDZ-a. Slavio je u drugom krugu nakon maratonskog dana, gotovo 18 sati nakon početka skupa u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Osvojio je ukupno 970 glasova izaslanika na 15. Općem i izbornom saboru HDZ-a. U drugom krugu glasovanja pobijedio je Milana Kujundžića, najveće iznenađenje izbora, kojemu je pripalo je 860 glasova.

5.18 Kujundžić: Čestitam gospodinu Karamarku, vjerujem da će uspjeti demokratizirati stranku i da će stajati bolje nego što sada stoji. Imam razloga biti zadovoljan jer sam krenuo bez novaca, bez medija, tako da je to doista politički iskorak. O budućnosti u stranci moram vidjeti, prespavati, do sada sam bio običan član. Vidjet ćemo, sutra je novi dan.

Karamarko: Rehabilitirat ćemo odnose s dijasporom koja je zaboravljena
5.04 Karmarko je pred 50-tak delegata održao i emotivni pobjednički govor, u kojem se nije bavio samo unutarstranačkim problemima, nego je odmah bacio rukavicu i lijevoj koaliciji na vlasti:

"Rekao sam danas da vjerujem u ovaj dan, da vjerujem u pobjedu, pokazali ste da želite novi, bolji, pošteniji HDZ. Hvala vam svima jer ste glasali za promjene, od Australije do daleke Amerike. Zahvaljujem i svim protukandidatima koji su učinili ove izbore demokratskima, a zahvaljujem i dosadašnjem vodstvu na čelu s Jadrankom Kosor. U ovoj stranci nitko ne smije biti suvišan i pozivam sve da krenemo zajedno dalje u budućnost. Zajedno ćemo osigurati prvo pobjedu na lokalnim, a zatim i na parlamentarnim izborima

Rehabilitirat ćemo odnose s dijasporom koja je zaboravljena, a branitelji neće više nikada biti predstavljani kao teret ovog društva. Oni su dali najviše za ovu državu. Ljevici na vlasti poručujem kako je prošlo vrijeme komocije i eksperimentiranja s Hrvatskom. Postajemo konačno prava oporba koja će braniti nacionalne interese.

Poručujem kako ćemo ih podržati kao konstruktivna oporba kada će zastupati nacionalne interese, Sada ćemo to činiti kao oporba, a od idućih izbora kao vladajuća stranka.

Moj je program nova hrvatska neovisnost, domoljublje koje znači služenje, a ne korištenje i skrivanje iza stranke i vlasti za vlastite interese.

Vrlo brzo ćemo vratiti radost Hrvatskoj. Postat ćemo ponovno povijesna stranka koja preuzima povijesnu odgovornost. Neka nam živi jedina, vječna i draga domovina Hrvatska."

4.35 No, delegatima i nakon izbora novog predsjednika stranke posao nije gotov. Preostali izaslanici nastavili su sjednicu izvješćima izbornih povjerenstva. S obzirom da se čelnici izbornih povjerenstava za predsjednika i zamjenika predsjednika nisu pojavili na početku nastavka sjednice prvo su pročitani rezultati izbora za potpredsjednike stranke, predsjedništva, središnjeg odbora, nadzornog odbora i visokog časnog suda HDZ-a.

4.33 Rezultati pete i posljednje biračke kutije: Karamarko 180, Kujundžić 144 glasa. Dakle, Karmarko je i definitivno pobijedio.

4.10
Tomislav Karamarko biti će 4. predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Osim ako se nešto iznenada ne promijeni. Naime, brojačima glasova ostala je još samo jedna glasačka kutija za obraditi, a za sada Karamarko ima prednost od čini se nedostižnih 74 glasa.

4.07 Nakon četvrte od ukupno pet glasačkih kutija stanje je slijedeće: Karamarko 790 glasova, Kujundžić 716 glasova.
Rezultati 4. kutije: Karamarko 195 glasova, Kujundžić 166.

3.35 Nakon prebrojene i 3. kutije Karamarko je zadržao prednost: Karamarko sada ima 595 glasova, a Kujundžić 550.

Rezultati 3. kutije: Karamarko 224, Kujundžić  208.

3.15 Karamarkovi ljudi premoćno su osvojili izbore za središnji odbor HDZ-a. Procjenjuje se da je među kandidatima koji su prošli u središnji odbor čak 23 od 25 osoba vjerno Karamarku, što su nam potvrdili u njegovom taboru.

2.57 Rezultati nakon prebrojene prve dvije kutije: Karamarko 371, Kujundžić 342

 Rezulati druge kutije: Karamarko 183, Kujundžić 173

2.50 Vozilo hitne pomoći stiglo je pred Lisinski. Izgleda da je nekome pozlilo od HDZ-ovih delegata. Ekipa hitne pomoći je otišla prema sobi u kojoj se broje glasovi. 

2.22 Rezultati prve kutije 2. kruga: Karamarko 188, Kujundžić 169.

2.05 Službeni rezultati drugog kruga glasovanja za predsjednika HDZ-a bit će poznati u 3 sata ujutro.

1.49 Čini se da je glasovanje završilo, izaslanici masovno napuštaju dvoranu i odlaze kućama. Zasad nema sužbenih potvrda, ali je vrlo vjerojatno prebrojavanje glasova u tijeku.

 

1.20  Potpredsjednicima stranke nisu uspjeli postati ni Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker, Đuro Popijač, Tomislav Ivić, Ante Zvonimir Golem, Drago Krpina, Đuro Njavro, Ante Kulušić...  Jedan od rijetkih članova "stare garde" koji je zadržao visoku poziciju je Božidar Kalmeta, koji je izabran za potpredsjednika stranke, i to s najviše glasova. Potpredsjednici su i Dubravka Šuica i Dražen Bošnjaković, još jedan od ministara u Vladi Jadranke Kosor...

1.00 
Jadranka Kosor i Vladimir Šeks nisu glasovali u drugom krugu, Lisinski su napustili prije početka drugog kruga glasovanja. Šeksu nije prošla kandidatura za potpredsjednika HDZ-a, te tako Šeks nakon dugog niza godina gubi utjecajnu poziciju u stranci. 

0.35  Objavljeni su i novoizabrani potpredsjednici stranke, to su: Božidar Kalmeta (najviše glasova), Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner, Dubravka Šuica, Dražen Bošnjaković. Svi su oni u kampanji većinom davali podršku Tomislavu Karamarku.

0.08 Počeo je drugi krug glasovanja. Proces će potrajati još nekoliko sati. 

0.05 Glasovanje je trebalo početi u ponoć, ali se delegati još nisu okupili. 

Kujundžić: Karamarko je svojim obavještajnim aparatom izdogovarao koliko je mogao
23.26 - Mislim da je gospodin Karamarko sa svojim obavještajnim aparatom uspio izdogovarati ovaj broj glasova koji je osvojio u prvom krugu i da više od toga ne može. Vidjet ćemo koliko je glasača ostalih kandidata ostalo na drugom krugu glasovanja i mislim da će oni glasovati za mene - rekao je Milan Kujundžić.

Na naše pitanje oko SMS-poruka kojima se Karamarka opisuje kao pejsmejker za slabo srce HDZ-a, a njega kao novo jako srce HDZ-a, kazao nam je da je to vjerojatno model Karamarkovih službi.

Na naš upit ima li za Karamarka mjesta u vrhu stranke ukoliko on pobijedi, kazao je - naravno da ima, a na pitanje vidi li on sebe u vrhu HDZ-a u slučaju Karamarkove pobjede odgovorio je kako će on čestitati Karamarku na pobjedi, a onda će pričekati godinu dana do sljedećeg izbornog sabora kada će se glasati po principu jedan član-jedan glas.

- 200.000 članova bit će teško nagovoriti da glasuju za njega. To službe neće moći odraditi - rekao je za Večernji list Milan Kujundžić.

Kosor: Još večeras ću pokupiti svoje stvari
23.20 - Nije vrijeme da govorim o osjećajima. Rado bih da mogu nastaviti ovaj posao, rado bih da sam u drugom krugu. Žao mi je što većina nije prepoznala što sam radila za stranku u najtežim uvjetima, rekla je Jadranka Kosor nakon što je ispala iz utrke za predsjednicu HDZ-a. Poručila je i da će još večeras pokupiti svoje stvari, a nije htjela usmjeravati svoje glasače za koga da glasuju.

Moja je poruka na tragu onoga što sam govorila, glasujte po svojoj savjesti, a ne prema uputama. Na žalost bilo je puno uputa i dirigiranog glasovanja, zaključila je Kosor.

Drugi krug glasovanja počinje u ponoć
22.44
Jarnjak je i službeno pročitao rezultate prvog kruga po kojima u drugi krug ulaze Karamarko i Kujundžić. Drugi krug glasovanja kreće u ponoć, a Jarnjak je pozvao delegate da se okupe u 23.45, na što su neki i zazviždali iz protesta što moraju još toliko čekati na nastavak glasovanja.

22.30 Prve izjave dao je i novoizabrani zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet:

- Ja doista duboko vjerujem da će pobjedu odnijeti profesor Kujundžić, a jasno je da ću poštivati svaku odluku izaslanika Općeg sabora i poštivati odluku ukoliko predsjednik stranke bude gospodin Karamarko - rekao je Prgomet, a cijeli intervju pročitajte ovdje

22.05 Ukupni rezultati prvog kruga nakon prebrojanih svih pet glasačkih kutija za izbor novog predsjednika HDZ-a:

Karamarko 848, Kujundžić 523, Kosor 357 Milinović 169, Milošević 98

Rezultati 5. kutije: Karmarko 174, Kujundžić 107, Kosor 66, Milinović 39, Milošević 17

Milošević svojim glasačima: Glasujte u 2. krugu po vlastitoj savjesti
22.00
Domagoj Milošević: Mi smo u ovim izborima gradili program za budućnost i bit će vremena da članovi i glasači HDZ-a to prepoznaju. Nakon ovih godinu i pol dana koliko sam u HDZ-u i nakon priprema za izbore za predsjednika stranke sada ću se konačno moći malo više posvetiti obitelji odnosno mojoj ženi i djeci. U drugom krugu kandidatima koji su glasali za mene, kao što sam i ranije naglašavao, preporučam da glasuju prema vlastitoj savjesti.

Karamarko: Kujundžićeve priče su haiku poezija
21.54
Karamarko je replicirao Kujundžiću na temi povezivanja s tajnim službama:

- To su neutemeljene priče i nalik na haiku poeziju - rekao je Karamarko

21.37 Karamarko se upravo sa svojim pristašama vratio u Lisinski, pozdravljen burnim pljeskom.

21.30  Ukupno rezultati nakon četiri od pet glasačkih kutija: Karmarko 674, Kujundžić 420, Kosor 293, Milinović 125, Milošević 81 
          Rezultati: 4. glasačke kutije: Karmarko 197, Kujundžić 125, Kosor 78, Milinović, 39, Milošević 27

21.20 Pravi mali rat i dodatna promidžbena kampanja vodi se SMS porukama između predsjedničkih kandidata. Poslanicima sabora HDZ-a stigla je tijekom večeri poruka sljedećeg sadržaja: "HDZ danas ima slabo srce, Karamarko je pacemaker za to srce, a Kujundžić je novo jako srce."

Karamarko: Ja sam još sretniji od Kujundžića
21.10
- Ja sam još sretniji od gospodina Kujundžića ostvarenim rezultatima jer sam u prvom krugu ostvario puno jače rezultate od njega. Sigurno pobjeđujem u drugom krugu, kazao je Tomislav Karamarko za Večernji list.

21.00 Imamo potvrdu da je Drago Prgomet i definitivno postao zamjenik budućeg predsjednika HDZ-a s osvojenih 20 do 30 glasova više od drugoplasiranog Ante Sanadera

20.39
Drago Prgomet osvojio je najviše glasova za funkciju zamjenika predsjednika HDZ-a. Pobijedio je sa 15-ak glasovaviše od Ante Sanadera. 

20.30 Glasovi treće kutije: Karmarko 146, Kujundžić 97, Kosor 65, Milinović 33, Milošević 18.
Ukupno nakon prebrojene treće glasačke kutije: Karamarko 477, Kujundžić 295, Kosor 215, Milinović 86, Milošević 54.

20.20
Nakon druge prebrojane kutije za izbor zamjenika predsjednika HDZ-a vodi Drago Prgomet ispred Ante Sanadera

20.06 Kako pristižu rezultati u stožeru Tomislava Karamarka je slavlje sve veće

20.00 Neslužbeni rezultati druge kutije: Karamarko 163, Kujundžić 100, Kosor 82, Milinović 23, Milošević 20.

Ukupno rezultati nakon dvije obrađene od pet glasačkih kutija: Karamarko 331, Kujundžić 198, Kosor 150, Milinović 53, Milošević 36.

19.49 Neslužbeno doznajemo prve neslužbene nepotpune rezultate nakon prebrojane prve od pet glasačkih kutija za predsjednika HDZ-a: 
Karamarko 168 glasova, Kujundžić 98, Kosor 68, Milinović 30, Milošević 16

18.35 Od kandidata za predsjednika jedina je u krugu dvorane ostala Jadranka Kosor. Drugi su se kandidati razišli po svojim bazama gdje dočekuju rezultate. Kosor se, pak, sa svojim pristalicama sjela na terasu ispred dvorane gdje se srdačno pozdravila s Đurom Pericom, jednim od utemeljitelja HDZ-a.

18.12 Šeks: Sada bi napravili stanku do 20.30 sati kada bi trebali biti poznati rezultati glasovanja. Tada ćemo se okupiti i vidjeti kakva je situacija. Ako bude drugog kruga tada ćemo krenuti s procedurom za početak glasovanja.

18.05 U podužem govoru izaslanicima se obratio i Miroslav Tuđman koji se osvrnuo na sve probleme HDZ-a i uzroke koji su do njih doveli.

- Moramo analizirati pogreške iz prošlosti kako bi ih izbjegli u budućnosti, i kako bi se HDZ vratio na mjesto najveće parlamentarne stranke, na temeljima i načelima koje je utemeljio predsjednik Tuđman - kazao je Miroslav Tuđman.

Sin pokojnog predsjednika ustvrdio je kako je politički štetno da je HDSSB danas bliži vladajućoj opciji no HDZ-u, te da bi se dvije stranke trebale udružiti. Također je naglasio da Hrvatska nije balkanska, već srednjoeuropska i mediteranska zemlja koj

Kako pristižu rezultati u stožeru Tomislava Karamarka je slavlje sve veće

20.00 Neslužbeni rezultati druge kutije: Karmarko 163, Kujundžić 100, Kosor 82, Milinović 23, Milošević 20. To bi značilo dosad ukupno rezultati nakon dvije od pet kutija: Karamarko 331, Kujundžić 196, Kosor 148, Milinović 53, Milošević 36

a nije nastala na ratnim zločinima, kako se danas pokušava pokazati u Haagu.

17.55 Za govornicom je i povratnik u HDZ Drago Krpina:

- Sve sam svoje rekao na svim Saborima do onog 2004. godine u Rijeci. Tamo sam se pokušao kandidirati ali sam na jedan barbarski način spriječen. Deset je Sanader predložio, deset se biralo, tih deset je izabrano. Ne govorim ovo da bi se žalio, već da pokažem o kakvom se načinu nedemokratskog vodstva stranke radilo. Vas koji ste s tim čovjekom bili u vrhu stranke pitam: jeste li mu se suprostavili kad je radio akcijski plan za lov na hrvatske generale, jeste li mu se suprostavili kad se sklapala koalicija sa Stanimirovićem koji je ratovao protiv Hrvatske, ili kad je iz državnog proračuna financiran spomenik četničkom pokolju nad Hrvatima u Srbu? Nisam to primjetio. HDZ je danas potreban Hrvatskoj kao i 90-te, možda i više. Tada smo znali tko nam je protivnik, a danas se sve radi u rukavicama, a o sudbini Hrvatske odlučuje se izvan Hrvatske. To se mora promijeniti. Vjerujem da će HDZ ponovno zauzeti vodeće mjesto u obrani hrvatske slobode i suverenosti - kazao je u svom emotivnom govoru Drago Krpina.

17.45 Nakon završetka glasovanja jedan od kandidata za predsjednika Tomislav Karamarko sa desetak se svojih pristalica uputio prema restoranu Trnjanka gdje će čekati rezultate glasovanja. Istovremeno se u nastavku sjednice Sabora stranke u govorima izmjenjuju izaslanici koji uglavnom pozivaju na jedinstvo stranke bez obzira na to tko bude izabran.

17.33 - Pozivamo sve izaslanike da glasaju jer će se u 18 sati zatvoriti birališta – upozorio je Vladimir Šeks koji se uključio u raspravu, rekao je da ima još izaslanika koji nisu stigli glasovati.

17.25 Glasovanje je završilo i počinje brojanje glasova. Izaslanici koji su završili s glasovanjem počeli su se vraćati u dvoranu na nastavak sjednice. Velik broj izaslanika jos uvijek je izvan dvorane u obližnjim kafićima gdje čekaju rasplet glasovanja. Doznajemo kako bi oko 18 sati mogli biti poznati prvi rezultati izbora za predsjednika stranke.

17.23 Andrej Plenković, zamjenik Jadranke Kosor prvi je kandidat koji je započeo raspravu:
- HDZ neće i nesmije otkliznuti tamo gdje je margina, poručio je Plenković.

17.20 Radnim predsjedništvom presjedava Vladimir Šeks.

17.19 Nakon višesatne pauze nastavljen je 15. Opći sabor HDZ-a. U tijeku je rasprava o izvješću predsjednice stranke i Nadzornoga odbora. Prijavljeni izaslanici imaju pravo govoriti pet minuta. Josip Đakić, prvi izaslanik prijavljen za raspravu nije se pojavio na raspravi.

17.16 Izaslanici pozvani da zauzmu svoja mjesta u Lisinskom kako bi se nakon glasovanja nastavio daljni rad

16.13 Dosad je glasovalo oko dvije trećine izaslanika.

16.10 Sabor će nastaviti s radom u 17 sati. Kako velik broj izaslanika još uvijek nije glasovao, i nakon što izaslanici HDZ-a krenu s raspravama na saboru nastavit će se glasovanje i brojanje glasova, potvrdila nam je Sunčana Glavak, glasnogovornica HDZ-a.

15.45 Kako doznajemo od organizatora 15. Sabora HDZ-a dosad je glasovalo nešto više od polovice izaslanika, a procjenjuje se kako bi glasovanje moglo potrajati još sat do sat i pol vremena. Očekuje se kako će brojanje glasova potrajati do kasno u noć, no drugi krug glasovanja za predsjednika stranke, ako do njega dođe, bit će organiziran za vrijeme prebrojavanja za druge pozicije u stranci.

15.20 Dvorana u Lisinskom je gotovo prazna, izaslanici HDZ-a još su na pauzi, a i još uvijek traje prvi krug glasovanja, koji po svemu sudeći neće uskoro završiti

15.15 Jednoj delegatkinji iz vukovarsko-srijemske županije je pozlilo, vjerojatno od vrućine. Hitna pomoć ju je odvezla u bolnicu u Vinogradskoj.

14.53 Za 15 sati je bilo najavljeno da će završiti prvi krug, ali zasada još nema potvrde kada će se to doista i dogoditi. Prvi neslužbeni rezultati neće se znati prije 17, 18 sati. Ukoliko drugog kruga ne bude, službeni rezultati trebali bi biti objavljeni oko 21 sat.

13.00
Ivan Šuker je objavio da nakon govora svih kandidata slijedi pauza od dva sata. Puštena je pjesma Miroslava Škore "Milo moje".

U pauzi traje glasovanje kojem pristupa 2017 od 2143 pozvana izaslanika. Za natpolovičnu većinu sada je potrebno 1009 glasova.

Milošević: Vratiti nadu da svi možemo živjeti bolje

12.54 - Sutra nas čeka obnavljanje političkih saveza s bivšim koalicijskim parterima. Ako me izaberete obećavam da će Hrvatska biti obnovljena i jaka, branit ću ponos HDZ-ovaca. To je moguće bez obzira na krizu, okruženje. Mi to možemo, HDZ to može! Tuđman je jedan i neponovljiv, tražimo onog koji će bez svađa obnoviti HDZ, tko će uvijek voditi bitke za uspješnu Hrvatsku u Europskoj uniji, tko će se brinuti da se ne zaboraviti tko smo i što ćemo baštiniti - poručio je Milošević.

12.48 Sljedeći kandidat je Domagoj Milošević: 

- Sretan sam što smo danas ovdje svi zajedno. Teško da sam mogao zamisliti bolji uvod u svoj govor od onog kolege Milinovića. Bravo, Dado! Želimo vratiti našu zemlju na put napretka i razvoja i vratiti nadu da svi možemo živjeti bolje. Jučer smo oplakivali svoje najdraže i s ponosom gledali kako se zastava vijori na kninskoj tvrđavi. Nemoguće je zamisliti Hrvatsku bez zasluga HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana. Danas je naša stranke, jednako kao i zemlja u krizi morala i identiteta. To se mora promijentii. Snaga HDZ-a nije u središnjici, zgradama, statutu i pravilnicima. Naša snaga je u našim članovima i idejama - rekao je Milošević.

Milinović: Branio  sam Hrvatsku s puškom na ramenu
12.35
Darko Milinović počeo svoj govor: 

- Kao mladić branio sam Hrvatsku s puškom na ramenu. Uvjeren sam da danas u dvorani sjede istinski HDZ-ovci koji će cijeniti tu prošlost, te da će znati izabrati budućnost. Danas moramo reći ne razjedinjenosti HDZ-u, ne onima koji bi htjeli u ponedjeljak gledati raskol u stranci. Vidim ovdje mnoštvo mladih. Oni su temelj tog domoljublja. Pozivam vas na bunt koji nije pokrenula ljevica. Mladi, morate imati bunt ideje i znanja. Moramo graditi novo domoljublje, nove vrijednosti. Oči međunarodne zajednice su uprte u ovaj sabor - zaključio je Milinović

Kujundžić: Cijela je stranka danas na stupu srama

12.33
- Moramo vratiti Hrvatsku hrvatskom narodu. Kao što ste znali izabrati '90., siguran sam da ćete i dalje znati što je hrvatsko i što je za Hrvatsku - završio je svoj govor Kujundžić.
 
12.25 -  U ovom vremenu beznađa poručujem mladima. Ne pomišljajte na seljenje iz Lijepe naše jer nigdje nećete naći topliji kutak u svijetu. Novi HDZ će osigurati novi program stipendiranja. Hrvatskom radništvu poručujem da će pristojno živjeti od svog rada – rekao je Kujundžić

12.19 S izlaganjem je krenuo Milan Kujundžić: Bitka za HDZ je bitka za Hrvatsku. HDZ je danas na optuženičkoj klupi. Cijela stranka je na stupu srama. Gdje su lopovi iz HNS-a, HSS-a, IDS-a?  Oni su sveci, a mi i naša djeca su lopovi. Mesić i Josipović izdali su predsjednika Tuđmana. Rasprodali su nacionalno blago, krali novac – užas. To je veleizdaja! Sadašnja vlast se sprema prodati brodogradilišta, Pretrokemiju, ne misle na našu djecu. I strani mediji govore da je naša vlada nekompetentna. Jasenovac, Bleiburg i goli otok moraju ostati simboli stradanja totalitarističkog režima. Na čelu HDZ-a ne mogu biti ljudi koji su odgovorni za takvo stanje.

Kosor: Tražim povjerenje za svoj prvi pravi puni mandat

12.12
- Molim vas za povjerenje za svoj prvi pravi puni mandat kako mi nitko ne bi spočitavao da sam izabrana aklamacijom i da nemama puni pravi legitimni mandat - rekla je Kosor.  Vodila sam stranku u nemogućim uvjetima, bilo je teško, ali nisam vas napustila.  Vjerujem da je sve iza nas. Važno je da svaki član ima puno pravo, oni su snaga HDZ-a. Nama bi zbog demokratskih procesa ugled trebao rasti, a ne padati. Nisam se u politici obogatila, svaka moja imovinska kartica je javna, stan, garaža, sve sam zaradila svojom plaćom - rekla je u svom izlaganju Jadranka Kosor


12.08 Kosor: Stojim pred vama čistog obraza, čistih ruku. Ovdje je predsjednik Tuđman, ovdje me je predložio prvi puta za potpredsjednicu HDZ-a. Tu sam 2002. pobjedila i postala zamjenica predsjednika, vjerujem da ćete mi i danas dati povjerenje. 

12.06 Predstavljanje je započela Jadranka Kosor.

12.03  Karamarko je oduljio sa svojim govorom (svaki kandidat ima 10 minuta za predstavljenje) pa ga je Ivan Šuker prekinuo u izlaganju. Neki izaslanici to su popratili fućkanjem, a Šuker ih je onda pozvao da pokažu svoje jedinstvo. Popraćen je burnim pljeskom. Šuker je nakon toga zbog Karamarka i ostalim kandidatima dao da govore 14 minuta.

Karamarko: Pogledati se u ogledalo i pitati što smo trebali učiniti drugačije

12.00 - 
HDZ je izgubio izbore i treba korjenite promijene. Onima koji se tome protive Nije do boljitka i jedinstva HDZ-a nego do osobnog statusa. Vrijeme je da sloga i zajedništvo budu na prvom mjestu. A mi protukandidati od sutra se moramo ponašati kao pravi stranački prijatelji. Jamčim vam da ću se tako ponašati bez obzira na sve što je lažno rečeno, napisano i publicirano u ovoj kampanji - poručio je u svom govoru Karamarko


11.50 -
Izgubili smo povjerenje svojih članova, nemamo druge nego pogledati se u ogledalo i pitati se što smo trebali učiniti drugačije. Vrijeme je da svaki član iz bilo kojeg kraja Hrvatske postane jednako važan kao član koji sjedi na Trgu velikana - rekao je Karamarko.

11.49 Počinje predstavljanje kandidata - Prvi za govornicu izlazi Tomislav Karamarko, popraćen burnim pljeskom.

11. 46 - Predložene dvije liste za Visoki časni sud. Jedna je od kandidata Tomislava Karamarka, a druga od ostala četiri kandidata za predsjednika HDZ-a. I za Nadzorni odbor predložene su dvije liste.

11.38  Pet kandidata podnijelo valjanu kandidaturu. Usvojena lista kandidata za predsjednika ili predsjednicu HDZ-a. Lista jednoglasno usvojena. Isto je jednoglasno usvojena lista za zamjenika predsjednika HDZ-a, kao i za ostale funkcije.

>>U drugom krugu sinergija protiv Tomislava Karamarka?

Za pobjedu u 1. krugu treba 1006 glasova

11.37 Mjerodavna osoba, Damir Sesvečan izvijestio je da se na saboru okupilo 2011 izaslanika. Na popisu je, inače bilo 2142 izaslanijka, prethodno izabranih na izbornim skupštinama po temeljnim i ograncima po županijama i Gradu Zagrebu. Kvorum dakle postoji, a za natpolovičnu pobjedu u 1. krugu potrebno je da neki kandidat osvoji najmanje 1006 glasova.

11.30  Naš reporter Davor Ivanković javlja nam i ozračje u kuloarima u Lisinskom. Opet se spominje scenarij o dogovoru kandidata da si međusobno pomognu ako netko od njih izbori drugi krug s Karamarkom. No, druge struje, pak, kažu da će oni koji izgube dati glas prije Karamarku u odnosu na Kosor, jer njen izbor ne bi značio promjenu

11.25  - Morali smo započeti sa skupljanjem potpisa za sastavljanje nove Vlade. Započeo je mukotrpan i težak rad. Bila je to iznimno teška situacija za hrvatskog gospodarstvo, a u svibnju smo na lokalnim izborima izgubili mnoge gradove - podsjetila je predsjednica Kosor na stanje koje je zatekla kada je preuzela Vladu i HDZ-e.

Istodobno počele su izlaziti informacije o korupcijskim aferama, a bivši predsjednik stranke i premijer Ivo Sanader koji nas je napustio u sprnju 2009. godine, pokušao se vratiti i optužio je mene za veleizdaju zato što sam potpisala Arbitražni sporazum i što smo odblokirali pristupne pregovore - naglasila je Kosor u svom izvješću o djelovanju stranke između dva sabora, koje je potrajalo nešto manje od pola sata. 

11.15 sati  - Nadam se da će odavde izaći dobra poruka, poruka demokratičnosti. Hrvatskoj treba dobra i složna oporba jer ova Vlada nažalost nema ništa socijalno, ide u pravcu ugnjetavanja čovjeka i hvali se da se na teret čovjeka puno bolje puni proračun, rekao je na početku XV. Općeg sabora HDZ-a predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Opći sabor HDZ-a otvorio Branko Bačić

Nakon himne i minute šutnje za prvog predsjednika Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana, XV. Opći izborni sabor HDZ-a nešto iza 10 sati otvorio je Branko Bačić, glavni tajnik stranke. On je pozdravio brojne goste sabora - predstavnike diplomatskog zbora, braniteljskih udruga, sindikara, te izaslanstvo HSS-a na čelu s predsjednikom Brankom Hrgom, izaslanstva dvaju HDZ-a iz BiH, predsjednika HSP-a Danijela Srba, Ivana Tepeša, potpredsjednika HSP-a dr. Ante Starčević, Vesnu Škare Ožbolt, predsjednicu DC-a, bivšeg predsjednika Vlade Nikicu Valentića, te bivše predsjednike Sabora Žarka Domljana, Nedjeljka Mihanovića i Luku Bebića.

Od ranih jutarnjih sati autobusima, kombijima i osobnim automobilima pristizali su iz cijele Hrvatske izaslanici u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Uoči početka sabora vladala je velika gužva, a bila je primjetna i pozamašna količina nervoze, što i pokazuje važnost današnjeg skupa jer će se na njemu birati novo vodstvo najjače oporbene stranke u zemlji.

Ukupno 2011 izaslanika stiglo je u Lisinski gdje će u podnevnim satima pristupiti glasovanju za novo predsjedništvo HDZ-a. Osim predsjednika, izaslanici će birati i njegova zamjenika, šest potpredsjednika stranke te 10 članova predsjedništva.

Uoči dolaska na sabor još uvijek aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor posjetila je s izaslanstvom HDZ-a grob prvog hrvatskog predsjednika i osnivača stranke dr. Franje Tuđmana te oko 8.45 sati položila vijenac.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Rat SMS porukama između predsjedničkih k

Rat SMS porukama između predsjedničkih kandidata se nastavlja

Prava kampanja i rat vodi se SMS porukama između predsjedničkih kandidata. Poslanicima sabora HDZ-a stigla je tijekom večeri poruka sljedećeg sadržaja: \"HDZ danas ima slabo srce, Karamarko je pacemaker za to srce, a Kujundžić je novo jako srce.\"

Inače, danas su te jučer navečer svi izaslanici Općeg sabota HDZ-a dobili SMS poruke upućene s različitih brojeva mobitela koje su bile usmjere protiv Karamarka. Jedna od poruka je glasila: \"Karmarko-Manolić, Karamarko-Mesić, Karamarko-Sanader, Karamarko-Kosor= kontinuitet izdaje, želite li glasati za takvog čovjeka?\" Kada su neki od izaslanika odgovorili na tu poruku i pitali za koga da onda  glasuju nije došao nikakav odgovor. Karamarkovi pristaše tvrde da je to rezultati udružene akcije drugih kandidata protiv njega. 

Glasovali uz šalabahterIzaslanici

Glasovali uz šalabahter

Izaslanici nisu pristupali glasačkom mjestu bez dobro poznatih \"šalabahtera\". Očito je bio problem zapamtiti 50-tak imena kandidata za razne funkcije. Ovako su se lakše snalazili jer su morali zaokružiti imena na čak sedam listića. 

  • Ana33:

    Frof. Caratan i Prof. Rimac... \"Koalicija je u dobitku! Karamarko nije sposoban voditi veliku stranku kao što je HDZ...\"